April are nevoie de idei pentru o compunere intitulată “personajele din jurul nostru“, în care să caracterizeze un personaj din viaţa ei asemănător cu un personaj din literatură sau un erou.

Pentru mine, a caracteriza un personaj e ca şi cum ai caracteriza o persoană (cum arată, ce face în viaţă, cum se poartă, ce-i place, ce nu-i place, ce credinţe are…), doar că un personaj dintr-o carte are “un ceva” care îl face foarte uşor de recunoscut şi care se regăseşte în tot ceea ce face… De exemplu, Don Quijote e un romantic incurabil, idealist până la nebunie, iar asta se simte în tot ceea ce spune sau face el. Păcală e neîndemânatic şi tont, dar reuşeşte să iasă cu bine din orice situaţie, orice i s-ar întâmpla. Spiderman e timid şi mereu în dificultatea de a alege între viaţa lui personală şi cea de supererou. Mary Poppins e bună la suflet, plină de umor, dar ştie să fie fermă şi să se impună când e nevoie… şi aşa mai departe.

Aşadar, aveţi două variante:

Pui de compunere 1 – personaje reale
Gândiţi-vă la persoanele cele mai apropiate vouă, pe care le cunoaşteţi cel mai bine, prieteni sau familie. Încercaţi să identificaţi o trăsătură, sau o acţiune repetată care defineşte acea persoană şi care o face să fie uşor de recunoscut. De exemplu, eu am un prieten care e ca un personaj pentru că orice s-ar discuta, el aduce întotdeauna vorba la ce planuri are el, planuri măreţe care nu sunt niciodată realizabile. Sau tatăl meu care este un personaj pentru că nu reuşeşte niciodată să poarte o discuţie serioasă până la capăt, e mereu pus pe şotii şi pe glume. O prietenă este personaj pentru că nu-şi termină mai niciodată frazele până la capăt şi sare de la o idee la alta ca un iepuraş.
În compunere descrieţi mai pe larg persoana (cum arată, ce relaţie aveţi cu el sau ea, ce face etc.), apoi descrieţi acea trăsătură care o face să fie personaj pentru voi.

Pui de compunere 2 – personaje preferate
Faceţi pe ciornă o listă cu personajele voastre preferate şi ce le caracterizează (cum am făcut eu mai sus în introducere). Încercaţi apoi să vedeţi cu cine din viaţa voastră reală seamănă aceste personaje. Descrieţi persoanele din viaţa voastră arătând asemănările şi deosebirile cu personajele din cărţi sau filme pe care le-aţi ales.

Spor la scris!