Tema: Despre viitor, despre viata, in perspectiva

Pui de compunere 1 – inspirata de adulti

Pregatire:
Gandeste-te la adulti de varste diferite din jurul tau. Uita-te la cum pare sa decurga viata lor, aminteste-ti ce i-ai auzit spunand despre viata, despre munca, despre relatii, despre societate, despre copii. Fa o lista cu lucrurile pe care ai ajuns tu sa le astepti de la viata ta in viitor, lucrurile pe care nu le intelegi si despre care ai intrebari, lucrurile care iti produc poate putina teama, sau cele care te entuziasmeaza.

Compunerea:
Povesteste asteptarile pe care le ai de la viata ta in viitor pornind de la lista de mai sus. Explica pe parcurs si de unde ti-au venit diverse asteptari, intrebari, temeri mentionand persoanele care le-au inspirat.

Pui de compunere 2 – cu personaj de poveste

Pregatire:
Imagineaza-ti un personaj care are puterea de a indeplini dorinte si de a vedea viitorul: un vrajitor, o zana, un animal, o combinatie intre mai multe personaje. Inchipuie-ti cum arata si cum ai putea tu sa ajungi la el (descoperi o vraja ascunsa in podeaua casei bunicilor, te intalnesti cu el accidental plimbandu-te intr-un loc mai special – care? etc.).

Compunerea:
Descrie cum ajungi tu la acel personaj si cum decurge discutia dintre voi: Ce intrebari ii pui despre viitor si despre viata ta? Ce iti raspunde? Iti si arata ceva sau doar iti spune? Cum pleci de la el? Esti multumit de discutie? Iti raman intrebari fara raspuns? Intentionezi sa faci ceva in mod special ca urmare a conversatiei cu personajul viitorului?

Pui de compunere 3 – idealista

Pregatire:
Gandeste-te la ce-ti doresti pentru viitorul tau: cum ai vrea sa ajungi tu, prietenii tai, familia ta, ce ai vrea sa faci, unde ai vrea sa locuiesti, cum ai vrea sa arate lumea, tarile, calatoriile, politica. Incearca chiar sa stai putin cu ochii inchisi si sa-ti imaginezi cat mai multe detalii, imagini despre cum ai vrea tu sa arate viata ta in viitor.

Compunerea:
Descrie toate lucrurile de mai sus ca si cum esti sigur ca se vor intampla, explicand pe alocuri si de ce crezi ca ar fi bine sa se intample asa cum vrei tu.

Spor la scris!