Sandra are nevoie de o compunere intitulată “lumea văzută în ochii unui copil“. Eu m-aş juca cu acel “în”, care poate fi înlocuit cu “prin” sau chiar “din” 🙂 Puteţi să vă uitaţi si la puii de compuneri despre “o lume de vis” pentru a vă inspira.

Oricare ar fi puiul de compunere ales, începeţi prin a vă gândi cum vedeţi voi lumea:
– Ce vă place cel mai mult la ea? Locuri, peisaje, lucruri, obiceiuri, oameni, animale, plante…
– Ce nu vi se pare în regulă cu lumea? Războaie, poluare, rasism, violenţa între oameni…
– Vi se pare ceva de neînţeles şi aţi dori să găsiţi o explicaţie?

Scrieţi câteva astfel de idei pe o ciornă şi, gândindu-vă la adulţii cu care aţi mai stat de vorbă, încercaţi să identificaţi care sunt lucrurile pe care le vedeţi altfel decât ei.

Pornind de la această ciornă, alegeţi unul dintre puii de compuneri de mai jos şi formulaţi ideile pe curat în funcţie de versiunea aleasă.

Pui de compunere 1 – lumea prin ochii unui copil
Lumea e foarte agitată, se întâmplă o grămadă de evenimente îngrijorătoare. Nişte spiriduşi hotărăsc să ia măsuri şi se întâlnesc cu un grup de copii, aleşi pentru inocenţa lor, iar tu eşti desigur unul dintre aceşti copii. Spiriduşii vă dau câte o baghetă magică şi vă instructează ca, de fiecare dată când vedeţi un adult supărat sau trist, să spuneţi o formulă magică prin care să faceţi schimb de ochi, astfel încât ei să poată vedea lumea prin ochii unui copil, timp de o zi.
Folosind ideile de pe ciornă, descrieţi cum văd adulţii lumea în acea zi, ce uitaseră ei si redescoperă şi ce efect are această zi asupra lor [ce simt ei văzând lumea altfel? ce realizează? ce gândesc? se hotărăsc să schimbe ceva?].

Pui de compunere 2 – lumea în ochii unui copil
Odată la 51 de ani, planetele se aliniază în aşa fel încât se întâmplă un fenomen ciudat, care afectează anumite persoane… Dacă eşti un adult puţin trist, puţin copleşit de griji, puţin supărat şi te întâleşti cu un copil care se uită în ochii tăi, timpul se opreşte şi dintr-o dată vezi toată lumea în ochii acelui copil.
Folosind ideile de pe ciornă, descrieţi toate frumuseţile pe care le poate vedea astfel un adult, toate lucrurile neplăcute pe care de obicei încearcă să le uite, toate ciudăţeniile naturii umane… etc.
La fel ca la primul pui, scrieţi ce efect are acest moment asupra adultului respectiv [ce simte, ce gândeşte, ce descoperă, dacă se hotărăşte să schimbe ceva – ce anume…].

Pui de compunere 3 – lumea din ochii unui copil
Copiii văd lumea altfel decât adulţii. Pentru ei… [aici descrieţi pe curat ideile de pe ciornă]… Asta se întâmplă pentru că în ochii copiilor există o lume de care numai ei ştiu. În ochii lor locuiesc tot felul de făpturi [aici jucaţi-vă voi: zâne, spiriduşi, elfi, unicorni…] care le păstrează ochii curaţi, inocenţi şi puri. Pentru a face acest lucru, locuitorii lumii din ochii copiilor nu au decât o singură pretenţie: vor joacă şi veselie. De aceea, pe măsură ce copiii cresc şi încetează să se mai joace şi să se bucure de cele mai mici lucruri, făpturile fantastice încep să plece din ochii lor, astfel încât în cele din urmă, copiii încep să vadă lumea la fel ca adulţii, devenind la rândul lor adulţi.
Există din fericire câţiva copii care au reuşit să păstreze lumea din ochii lor intactă şi la 60 de ani, iar aceştia continuă să lupte pentru joacă şi veselie la orice vârstă 🙂

Spor la scris!