Via request pe mail.

Nu vreau să vă spun ce personalităţi m-au impresionat pe mine, pentru că nu vreau să vă influenţez. Vă spun însă că atunci când aud sintagma asta, mă gândesc la trei variante de răspuns:
– personalităţi adică persoane publice, cunoscute, din orice domenii (literatură, muzică, politică, istorie, ştiinţă… orice!)
– personalităţi “personale”, adică persoane obişnuite pe care le-am cunoscut şi de la care am învăţat ceva, sau pe care le-am admirat (părinţi, profesori, prieteni, rude mai mari sau mai mici decât mine…)
– personalităţi propriuzise, adică setul de trăsături ale unei persoane pe care am cunoscut-o sau nu (poate că nu mă impresionează diriginta mea ca om, dar sunt impresionată de abilitatea ei de a fi empatică, de a îşi înţelege elevii, de a-şi păstra calmul în orice situaţie etc.)

Pui de compunere 1
Gândiţi-vă întâi despre care dintre categoriile de mai sus vreţi să scrieţi. O variantă este să descrieţi întâi persoana respectivă, iar apoi să scrieţi despre ce efect a avut asupra voastră. În continuare, câteva întrebări care să vă ajute să vă structuraţi şi dezvoltaţi gândurile.

Persoana
– Cine e?
– Cum aţi cunoscut-o / cum sau când aţi auzit prima oară despre ea (carte, televizor, de la prieteni…)?
– Ce rol are persoana respectivă? Ce face / a făcut în viaţă?
– Ce ştiţi despre ea?
– Ce anume vă impresionează la ea? Ce face? Cum face? Anumite trăsături ale ei? Abilităţi, ce ştie să facă?

Efectul asupra voastră
– În ce fel v-a impresionat? O admiraţi? Vreţi să învăţaţi ceva din ce ştie? Sa ştiţi să faceţi ceva ce face acea persoană? Să aveţi acelaşi impact asupra oamenilor ca ea?
– S-a schimbat ceva la voi după ce aţi cunoscut / aţi aflat despre această persoană?
– V-aţi făcut vreun fel de plan personal ca urmare a impactului pe care a avut-o asupra voastră? Intenţionaţi să faceţi ceva altfel, sau ceva nou, sau poate să nu mai faceţi ceva?

Dacă este vorba despre o personalitate publică / o celebritate pe care nu aţi cunoscut-o personal, ce aţi face sau ce aţi discuta cu ea dacă aţi putea să o întâlniţi?

Pui de compunere 2
Atunci când aud “personalitate care m-a impresionat”, primul lucru care îmi vine în minte este o impresie pozitivă… Puteţi însă să folosiţi întrebările de mai sus pentru a descrie o personalitate care v-a impresionat negativ. Un tiran de exemplu este impresionant, în sensul că te face să-ţi doreşti cu tărie libertate şi pace. O persoană intolerantă, care discriminează împotriva altor naţii sau credinţe decât ale sale, poate fi impresionantă în sensul că te face să-ţi doreşti să aperi drepturile altora şi să lupţi împotriva intoleranţei. O persoană foarte egoistă te poate impresiona astfel încât să-ţi propui să fii mereu foarte atent la cum te porţi cu alţii… etc.

Pui de compunere 3 – pentru avansaţi 🙂
Al doilea sens din DEX al verbului “a impresiona” este legat de felul în care se fac fotografiile şi înseamnă “a acţiona asupra substanţei sensibile de pe o placă, de pe un film sau de pe o hârtie fotografică, dând naştere unui proces chimic datorită căruia se înregistrează o imagine“.

Puteţi folosi întrebările de mai sus pentru a scrie o mică ciornă, iar apoi să scrieţi compunerea ca pe o mare metaforă, pornind de la a doua definiţie a lui “impresiona”. Astfel, v-aţi compara pe voi cu o hărtie fotografică albă, încă nescrisă, personalitatea aleasă ar fi ca o substanţă, o rază de lumină care vă atinge, iar efectul ei asupra voastră ar fi imaginea, fotografia care apare şi se conturează încet-încet pe hârtia albă, procesul prin care voi vă schimbaţi ca urmare a întâlnirii unei alte persoane.

Spor la scris!