Povești citite de părinți

O inițiativă UrbanKID.ro
Credit ilustrație: Russcript, inspirat de “Journey” a lui Aaron Becker
Context
Povești citite de părinți
Mi se pare foarte important să le citim copiiilor noștri cărți de povești, basme, etc. Cred că e esențial în dezvoltarea pasiunii lor pentru citit. Dacă ar trebui să numesc un singur lucru pe care aș vrea să îl fac mai des, mai disciplinat – acela ar fi cititul.
Cu toate astea, uneori nu putem să fim lângă ei la culcare. Sau uneori frățiorul mai mic prinde un chef monstrous să se joace cu paginile cărții din care să citiți și nu concepe neam altă activitate.
Pentru momentele astea, o poveste audio merge de minune.
Am tot căutat povești, evident, cel mai comod, pe telefon, cu luminozitatea la minim și la un volum cât de încet se poate astfel încât să se mai poată înțelege.
Cele mai OKish povești sunt cele din teatrul radiofonic sau Electrecord. Dar se găsesc greu, trebuie să le asculți pe YouTube, care nu permite să stingi ecranul telefonului și să facă play în background, aplicațiile (iOS) care permit acest tip de audiție de pe YouTube nu știu să pornească automat următorul clip, și așa mai departe.
Din punctul ăsta de vedere Soundcloud este mult mult mai ok – și prin aplicația dedicată, și direct prin browserul telefonului. Acum mai trebuie un pic de baftă să găsiți povești faine pe Soundcloud și totul e perfect. Vă salvez niște timp – nu sunt povești faine pe SoundCloud. Nu încă, cel puțin.
“A book is a gift you can open again and again”. – Garrison Keillor
Așadar m-am pus pe citit și înregistrat unul dintre basmele preferate ale copiiilor mei: Motanul Încălțat – vedeți mai jos cum a ieșit.
“Motanul Încălțat” – un basm de Charles Perrault
Lectură: Mihai Dragomirescu
Citit pentru: Ioana și Iancu
Am înregistrat fără nicio dublă, ba chiar am lăsat și o mică bâlbă acolo. Dacă ascultați cu cei mici povestea aș fi super curios să îmi spuneți ce reacții a primit 🙂
Provocare
Și acum e acum – cum ar fi ca fiecare dintre voi să vă înregistrați citind povestea favorită a celor mici și să îmi trimiteți înregistrarea iar eu să fac un Playlist cu toate, pe care să îl putem accesa cu toții la liber oricând și care să se îmbogățească periodic pe măsură ce alți părinți descoperă albumul și trimit și ei o înregistrare?
 
Poveștile favorite ale copiilor, citite chiar de părinți lor. Citiți având copilul în inimă ca și ascultator – se va simți asta în vocea voastră. Înregistrarea va fi o nestemată peste ani și ani, putând fi ascultată și de nepoți și stră-nepoți!
 
Vă place ideea? Hai să o facem!
 
“I was born like this, I had no choice
I was born with the gift of a golden voice
And twenty-seven angels from the Great Beyond
They tied me to this table right here in the Tower of Song”.
— Leonard Cohen, Tower of Song
Puteți înregistra direct pe telefon, sau pe laptop – cu aplicațiile native (Voice Memos pe iOS). Ar fi bine să folosiți și un microfon extern – cel de la căștile care au venit cu telefonul sunt perfecte. Puteți să îmi trimiteți fișierul audio: ca atașament pe mail la povesteaudio@urbankid.ro

Doar dacă vreți, ar fi drăguț să țineți cont de:

1. Să începeți cu o frază de genul: “Povești citite de părinți. O inițiativă UrbanKID.ro. [Numele Poveștii] de [Autor]. Citită pentru: [Nume copii]“.

2. Să îmi trimiteți numele poveștii și autorul

3. Să îmi trimiteți o copertă sau vizual pentru thumbail (o să încerc eu să găsesc dacă nu aveți)

4. Orice alte informații de trecut în descrierea clipului (site-ul vostru de exemplu – de ce nu?)

Voi credita povestea fiecărui autor (dacă nu îmi spuneți să nu o fac). Puteți include și o dedicație pentru copiii voștri.
Povești citite de părințiDacă nu vă descurcați, dați un buzz pe messenger și încerc să vă ajut.
După ce avem minim 12 povești, voi face albumul disponibil și în formă descărabilă, ca să nu aveți nevoie de net pentru play. Până atuncă însă, toate poveștile vor fi disponibile imediat cum îmi sunt trimise în Playlistul de pe Soundcloud.
Spor la înregistrări!
 

Povești citite de părinți

Disclaimer: Pentru a preveni orice viitoare discuții legate de drepturi de autor ale editurilor care vând audiobook-uri, încercați să alegeți o poveste/basm clasic, care e intrat deja în folclor. Aceasta este o inițativă privată a unor părinți pentru a crea un album de povești pentru copiii lor și nu este susținută de nicio entitate juridică. Drepturile asupra înregistrărilor aparțin în totalitate autorilor lor.

Inițiative UrbanKID