În Statele Unite ale Americii 23 de milioane de studenți și elevi folosesc autobuzele școlilor pentru a merge la cursuri. La noi situația nu este tocmai așa, doar la unitățile școlare din mediul rural există (cel puțin la nivel teoretic există) autobuze care să ia copiii din localitățile unde stau și să-i ducă la școală.
Sunt însă peste tot autobuze pe care profesorii sau alte cadre didactice le folosesc pentru a merge în excursii sau în tabere cu clasa. De asemenea, unele grădinițe au mașini mai mici cu ajutorul cărora transportă copiii către muzee sau către alte locații unde se organizează programe speciale pentru cei mici. Sunt toate aceste mijloace de transport chipate corespunzător pentru copii, în funcție de vârsta acestora? Răspunsul este trist și scurt: nu!
Pe lângă lipsa scaunele auto speciale sau a înălțătoarelor, uneori chiar a centurilor de siguranță, există și alte riscuri care trebuie luate în serios de părinți și explicate pe îndelete celor mici, cum ar fi:

  • Urcarea și coborârea din autobuz. Copiii trebuie să știe că nu trebuie să se apropie de mașină decât atunci când aceasta staționează, ușile sunt deschise și șoferul spune că este ok ca ei să urce / să coboare,
  • Atenție la scări. De obicei scările sunt mult prea înalte pentru a fi urcate cu ușurință de copii, de aceea ar trebui să acorde o atenție sporită pentru a nu se dezechilibra,
  • Atenție sporită și în jurul autobuzului. Este interzis ca cineva să treacă strada prin fața unui autobuz, chiar dacă staționează, din cauza faptului că cei mici nu sunt tocmai înalți, șoferii pot dori să pornească mașina din loc și să nu-i vadă pe cei mici. De asemenea dacă cei mici scapă ceva sub mașină trebuie să atenționeze șoferul autobuzului asupra acestui lucru. Sub nicio formă nu e în regulă ca cei mici să caute sub mașină diverse lucruri fără a vorbi înainte cu șoferul autovehiculului.

Voi v-ați lăsat copiii în excursie cu clasa? Autobuzul era dotat corespunzător? Cu scaune speciale, centuri?
Daca vrei sa afli mai multe despre Bebetex si despre ce vor ei sa faca, te invitam pe blog.bebetex.ro si pe pagina de Facebook.

Cine este Bebetex?

Bebetex: Scaune auto copii - Magazin online de scaune auto pentru copiibebetex.ro este un magazin online ce se adreseaza tuturor parinţilor responsabili, ce doresc ca transportul copiilor lor sa se realizeze in condiţii de deplina siguranţa. Fie ca este vorba de carucioare, fotolii auto sau alte accesorii, bebetex.ro va ofera toate aceste produse. Totodata, scopul site-ului nostru este de a informa parintii in legatura cu tot ceea ce tine de siguranta copiilor si riscurile la care se supun.
Toate produsele comercializate sunt in concordanţa cu normele si standardele de calitate europene, carucioarele si accesoriile avand ultimul standard EN iar fotoliile auto fiind omologate ECE R44/04.

Sursă foto: woodleywonderworks/ Flickr.com.