Ne-ați scris mulți dintre voi că nu aveți imaginație, că nu puteți dezvolta puii de compuneri și zău de nu e simplu să faceți asta. De la început trebuie să gândiți pozitiv: ce poate să fie așa greu la a înșirui câteva rânduri despre un anume subiect?
Mai jos am scris câteva sfaturi despre cum să faceți orice compunere originală.
Luați tema compunerii și vedeți care sunt acele cuvinte sau acele părți care vă aduc probleme. De exemplu, dacă avem “Calculatorul meu cel deștept” este posibil să ne blocăm atunci când vrem să demonstrăm că un calculator este deștept, nu? Cine poate să fie deștept? Omul. Atunci haideți să personalizăm calculatorul, să-l transformăm în om, ca să putem să demonstrăm că e deștept.
Odată ce ați descoperit care este partea ce vă aduce probleme căutați o soluție care să vă scoată din asta, care să lege răspunsul vostru la întrebări de tema compunerii.
Un pas important și foooarte simplu este să luați o foaie de hârtie pe care să scrieți primele trei cuvinte care vă trec prin cap. Chiar dacă nu sunt legate de compunerea în sine, ele vă vor ajuta. De exemplu, dacă avem de scris ceva pe tema “Călătorie într-un vis” mie-mi vin în minte cuvintele: creioane, carioci, culori. Luați acele cuvinte și faceți o poveste cu ele, poveste care să se lege cât de cât de compunere. În cazul meu aș putea povesti despre creioanele care se bat cu toate cariocile pentru a avea cât mai multe culori la dispoziție care să coloreze visele copiilor.
Un cuvânt care să nu aibă nicio legătură cu tema voastră. Îl scrieți pe o foaie și să vedem ce iese. De exemplu, dacă aș avea de scris o compunere despre “Frumusețea iernii” eu aș scrie portocală pe foaie. Cum leg portocala de iarnă? De anotimpuri?
Să ne gândim… portocala este un fruct cu multe vitamine, care ne ajută când suntem bolnavi. Iarna răcim și este bine să mâncăm fructe, mai ales portocale. Așadar, aș povesti despre un copil care nu iubește iarna pentru că el e mereu răcit, dar într-o zi aude o portocală cum dansează și cântă în bucătărie, fericită fiind că a venit iarna și că toată lumea va mânca portocale…
Sper să vă ajute ideile de mai sus pentru a scrie cele mai frumoase și mai originale compuneri. Dacă aveți alte sfaturi pentru cei care nu au inspirație, ne scrieți în comentarii să ajutăm cât mai mulți copii? 🙂