numele copilului meu
Uneori e uşor, alteori nu. Sunt atât de mulţi factori de luat în considerare însă cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când alegi numele este semnificatia lui pentru tine.
Internetul abundă în baze de date cu nume pentru copii şi chiar articole cu ponturi “pretioase” ce ar trebui să ne uşureze alegerea, însă cu toţii ştim că aceasta nu este o decizie uşoară.
Mulţi dintre noi avem probabil deja un nume preferat, poate chiar unul ce ne-a rămas în minte încă din copilărie, în timp ce alţii ne trezim într-o zi luaţi prin surprindere de întrebarea: “si cum o să-l/s-o cheme?”
Eu una m-am lovit de această întrebare de multe ori, şi aproape de fiecare dată răspunsul meu a generat o privire oarecum nedumerită pe chipul celorlalţi, alteori urmata direct de întrebarea: “ce fel de nume mai e şi asta?” Mi se pare cel putin interesant modul în care toată lumea crede că are un cuvânt de spus în alegerea numelui copilului tău. Până la urmă ecuaţia e simplă: voi m-aţi întrebat, eu v-am răspuns. Nu v-am cerut părerea, deci nu văd de ce ar mai fi cazul de alte explicaţii.
piciorus de copil
Da, dacă decizia este prea grea pentru tine, i-ai putea implica şi pe cei din jur, însă de cele mai multe ori vei descoperi că parereile sunt atât de diferite că, în loc să te ajute, vor stârni şi mai multă confuzie.
Numele ce au o anumită rezonanţă în istoria familiei tale ar putea fi un  bun punct de plecare oferindu-i copilului o moştenire importantă, însă dacă nu-ţi sună bine, atunci pur şi simplu nu este potrivit, indiferent dacă este pe placul rudelor tale sau nu. Un nume unic îl va ajuta pe copilul tău să iasă în evidenţa, însă dacă este prea neobişnuit, ar putea crea anumite probleme… La fel de tentant, şi mai ales la îndemână, va fi să alegi unul din numele la modă la momentul actual, dar chiar vrei ca kinderul tău să aibă acelaşi nume cu alţi 4-5 colegi de clasă?
Cred că atunci când alegi numele copilului cel mai important lucru este semnificaţia pe care o are pentru tine. Numele UrbanKidului tău ar trebui să-ţi stârnească sentimente de tandreţe şi fericire, iar rostirea lui să evoce pentru tine anumite calităţi pe care ţi-ai dori să le posede.
Uneori se întâmplă că numele viitorului tău copil să îţi vină pur şi simplu de nicăieri şi să ştii că l-ai găsit. Aşa s-a întâmplat în cazul meu. Şi deşi a generat multe proteste şi ştiu că va mai stârni consternarea multor oameni pe viitor, şi deşi aş putea face poate o alegere mai simplă şi mai uzuală, uneori unele lucruri pur şi simplu le simţi. Iar eu ştiu, atunci când îl rostesc, că acesta este numele pe care copilul meu l-a ales. Şi ce dacă nu este cel mai obişnuit nume? Eu mi-am petrecut până acum 26 de ani cu un nume unic şi nu pot spune că m-am plâns. Ba chiar l-am putut folosi pe post de “conversation starter” cu multe persoane pe care le-am cunoscut de-a lungul timpului. Multifuncţionalitate, nu alta!
Oricum ar fi, partea cea mai bună este că nu trebuie să te grăbeşti. Ai câteva luni bune la dispoziţie pentru a alege numele şi cel mai bine este să aştepţi înainte de a lua decizia finală. Este bine să ai unul sau două nume preferate la îndemână, însă atunci când îţi vei tine pruncul în braţe şi te vei uita în ochii lui/ei mari, cu siguranţă vei şti.
Voi cum ați ales numele copilului?
Surse foto: StarMama/ Flickr.com și WTLphotos/ Flickr.com.