cat costa sa cresti un copil
Mai înțelege cineva cum se calculează exact indemnizația pentru creștere a copilului? Nu vreau să-i spun “indemnizația mămicilor” pentru că știu că și mulți tătici au decis să rămână acasă cu bebe, în timp ce mămicile s-au dus la lucru.
După ce aleșii au decis să o crească la 85% din salariu (de parcă așa ar ajunge suma de bani), acum vor să o reducă iar, pe motiv că indemnizația de creștere a copilului este mult prea “generoasă“, așa cum a declarat chiar Premierul Emil Boc pe 20 septembrie.
Departe de mine gândul să intru în polemici politice, dar mă întreb și eu, ca oricare român care știe ce înseamnă să crești un copil, dacă cei de la putere au idee care este “bugetul” pe o lună pentru un bebe, pentru un copil, pentru un adolescent. Și după ce ar face toate calculele, să se gândească apoi la ce și cât ar fi cazul să micșoreze…
cat costa sa cresti un copil
Cât costă să crești un copil? Am citit aici un material interesant și m-am gândit să-l “prelucrez”, cu ajutorul vostru, la situația din România.
La naștere, poate mulți părinți se gândesc că în câțiva ani vor reuși să taie de pe lista de cumpărături scutecele și laptele praf (care, să fim serioși, în România au un preț extrem de crescut în comparație cu salariul mediu pe economie) și în locurile libere să scrie altceva. Ce altceva? Păi haine pentru copil, cărți care mai de care mai scumpe… adică lucruri necesare tot pentru cel mic.
Se pare că studiile au relevat faptul că, pentru a crește un copil, doar în primii 2 ani de viață, părinții scot din buzunar peste 11.000 de dolari. Acest calcul este realizat pe baza cheltuielilor unei familii cu venituri medii. Chiar dacă asta înseamnă o grămadă de bani, se pare că primii ani sunt cei mai “ieftini”, pentru că apoi urmează anii de grădiniță (unde ai noroc dacă prinzi un loc la stat, dacă nu sunt sute de lei bune pe lună ce se duc doar pe grădinița celui mic), primii ani de școală (cu multe cărți, haine, pregătiri, bani pe transport și așa mai departe) și dacă ne gândim la facultate și master deja lucrurile devin din ce în ce mai costisitoare.
Voi cât cheltuiți cu cel/cea mică pe lună? Haideți să vedem exact cât scot din “buzunarul familiei” românii pentru a crește un kinder în 2010 (bine, 2011, că mâine, poimâine e 2011)!
Surse foto: Feeling Croppy/ Flickr.com și GoodNCracy/ Flickr.com.