invatam de la copii
Putem să învățăm atât de multe de la un copil și până la urmă nu știu cum, dar se ajunge la a-i învăța noi pe ei cum ar trebui să facă fiecare pas în viață.
Nu știu dacă este un lucru bun sau rău, dar de multe ori ar trebui să ne oprim, să ne uităm în cea mai apropiată oglindă și să încercăm să învățăm de la cele mai inocente persone din jurul nostru câte ceva. Să vedem cum se bucură de viață cei mici, cum au încredere în tot ce este în jurul lor fără să se întrebe de mii de ori înainte dacă fac sau nu un lucru bine… să vedem viața prin ochii lor.
Probabil că aș găsi peste 100 de lucruri pe care ar trebui să le învățăm și să le preluăm de la kinderii noștri. Am găsit însă să cele mai importante 13 lucruri și trebuie să vi le spun și vouă.
1 – Implică-te!
Noi, adulții, suntem de multe ori atât de prinși în trecut încât nu putem trăi la maxim fiecare moment din prezent. Copiii nu se gândesc niciodată la trecut sau la viitor, prezentul este tot ce contează pentru ei și trăiesc fiecare clipă, sunt implicați în fiecare acțiune pe care o fac, indiferent care vor fi rezultatele.
2 – E bine să fii spontan!
Zi de zi vedem în jurul nostru fețe triste, oameni care nu se gândesc la altceva decât la ce ședință de afaceri vor avea mâine sau la raportul pe care trebuie să-l predea în câteva zile. Și toate acetea ne conduc, ușor dar sigur, către sentimentul de a nu face ceva care să îi supere pe ceilați. Niciodată nu ne așezăm pe noi pe primul loc și mereu ne gândim ca nu cumva comportamtul nostru să deranjeze pe altcineva.
Copiii nu fac acest lucru, nu au temeri și se lasă purtați de val. Simplu – sunt spontani!
3 – Sportul este important!
Mișcarea înseamnă viață! Când eram mici nu trebuie să ne împingă nimeni de la spate să facem mișcare și nici nu plăteam jumătate din salariu pentru un abonament la sala de sport. Mișcările și exercițiile fizice sunt principala modalitate prin care copiii învață lucruri noi și ar trebui să învățăm și noi asta de la ei.
Da, știm și noi că lectura este importantă, dar a sta pe un scaun 12 ore pe zi și a face același lucru și în weekend nu ne aduce nicio plăcere.
4 – Joacă-te des!
A te juca înseamnă să descoperi lucruri noi! Poți să fii și o persoană serioasă, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la joc. Uite, de exemplu, astronauții de la NASA sunt oameni cât se poate de serioși, dar comandantul de la Apollo 14, Alan Shepard, a demonstrat ce înseamnă să rămâi copil când a încercat să joace golf pe lună.
5- Poți să faci greșeli!
Copiii fac muuuulte greșeli, greșeli din care învață mereu! Noi de ce nu am avea voie să facem greșeli? În loc să ne îngrijorăm ce ar zice ceilalți dacă facem greșeli – apropo, vezi punctul 2 încă o dată dacă te-ai gândit la asta – mai bine ne-am îngrijora cu privire la care sunt învățăturile pe care le vom avea dacă vom greși și care ar fi rezultatele dacă nu o dăm în bară.
6 – Fii natural!
Nu există nimic mai important decât să te comporți natural când vorbești cu altcineva. Nu te mai gândi la cum să impresionezi o persoană! Dacă nu te place, el are de pierdut și nu tu. Oricum, nu ai putea să te prefaci pentru totdeauna.
Cei mici sunt naturali tot timpul și probabil datorită acestui lucru toată lumea iubește copiii!
ce invatam de la copii
7 – Arată-ți entuziasmul!
Dacă nu te vei bucura la maxim atunci când simți că ești entuziasmat nu vei putea trăi fiecare moment la maxim. Și apoi, ce rost mai are să lucrezi din greu pentru un rezultat de care să nu te bucuri la maxim la final?
Ai văzut strălucirea din ochii unui copil atunci când primește o jucărie nouă?
8 – Rămâi deschis la posibilități și la idei noi!
Cam cum erai la început, când nu știai cu ce se mânâncă domeniul în care acum profesezi. Vei învăța mai multe și, cine știe, poate ideea pe care o refuzi pentru că este “prea nebună ca să funcționeze” o să se dovedească a fi exact ce cauți.
I-ai auzit pe pici vreodată spunând că nu fac un lucru pentru că nu cred că se finaliza bine? Încearcă tot ce poți și vezi la final care este drumul cel mai bun.
9 – Curiozitatea nu se învață se practică!
Pune o grămadă de întrebări, vei primi răspunsurile la ele! Și dacă nu-ți va răspunde nimeni, măcar vei știi ca ai încercat.
Ai văzut câte întrebări pune cel mic? Întreabă și tu, nu contează dacă ai impresia că știi în mare răspunsurile, mai bine să ai siguranța unui lucru, decât să te întrebi după “Ce ar fi fost dacă?”
10 – Adu-ți aminte că ești creativ!
Dacă vei întreba niște puștani de clasa I cine este artistul dintre ei toți vei vedea că niciunul nu va rămâne cu mâna jos. Toți se consideră artiști și toți sunt creativi. Dacă vei întreba printre colegii tăi de la firma unde lucrezi câți sunt artiști vei avea noroc dacă va ridica unul singur mâna.
Toată lumea este creativă, numai că mulți dintre noi uită pe parcurs că pot face lucruri unice.
11 – Zâmbește, râzi cu poftă, bucură-te!
Nu ai niciun motiv să iei absolut toate lucrurile în serios. Lasă zâmbetul vag pe o porție bună de râs cu lacrimi. Care dintre cele două te va face să te simți mai bine după?
12 – Nu te grăbi!
Ia lucrurile mai ușor, sigur sunt importante toate acțiunile pe care trebuie și vrei să le faci, dar din când în cand, oprește-te, ia o gură de aer și lasă-ți imaginația să lucreze pentru tine.
Compară activitățile tale zilnice cu pașii unui copil! Ai văzut că un pici se oprește din când în când doar să admire și să descopere ce are în jurul lui? Noi de ce nu am face la fel?
13 – Încurajează-i pe ceilalti!
Este atât de frumos când vezi câțiva copii care se joacă și se încurajează unii pe ceilați să facă un lucru. Tu de ce ai renunța la a-ți încuraja prietenii? Îi faci să se simtă importanți și ești și tu, la rândul tău, important.
Tu ce ai învățat de la copii?


Citește restul articolului aici: 13 communication and life tips that children teach us.
Surse foto:  JMSF415/ Flickr.com și ArmitageFamily.