Atunci când suntem șoferi trebuie să avem o atenție sporită pe șosea la bicicliști, pentru că ei nu sunt niciodată la fel de protejați ca și noi și vizibilitatea lor, mai ales pe timp de seară, ceață sau ploaie este extrem de scăzută. Când suntem însă de “cealaltă parte a baricadei” adică atunci când noi suntem cei care călătorim pe două roți situația se schimbă, pentru că atenția noastră trebuie să fie către șoferi și nu către ceilalți bicicliști din trafic.
Așezați într-un scaun auto adaptat pentru vârsta și greutatea lor, copiii stau în siguranță la drum lung sau scurt. Pe șaua de la bicicletă însă nu e deloc așa, dar asta nu înseamnă că bicicleta ar trebui interzisă, ba dimpotrivă este o modalitate minunată de transport, ecologică, ne ajută să facem mișcare și de cele mai multe ori este și distractiv.

Care este ABC-ul unui biciclist?

Aerul din cauciucuri, frânele puternice, șaua poziționată corect și nu în ultimul rând echipamentul de protecție, casca fiind de departe cea mai importantă – sunt toate lucruri extrem de importante și trebuie verificate înainte de a pleca la drum.
Din cauza traficului auto și a neatenției șoferilor, copiii trebuie să știe înainte de a pleca la plimbare că bicicleta este un vehicul, nu o jucărie, ba chiar există reguli stricte pentru bicicliști:

  • Trebuie să circule pe prima bandă a carosabilului și să folosească benzile speciale mereu (atunci când avem unele),
  • Niciodată, dar niciodată, să nu mearga pe contrasens, chiar dacă bicicleta este destul de mică pentru a circula printre mașini,
  • Atenționarea celorlalți participanți la trafic atunci când schimbă direcția de mers este OBLIGATORIE,
  • Să aibă mereu cel puțin o mână pe ghidon,
  • Pe o bicicletă nu se poate urca un alt copil decât dacă modelul permite acest lucru,
  • Fără căști atunci când sunt pe bicicletă, pentru a fi atenți la mașini, pietoni și ceilalți bicicliști,
  • La fel ca atunci când sunt pietoni, e bine ca cei mici să traverseze strada pe la trecerile de pietoni, să se dea jos de pe bicicletă și să aștepte culoarea verde a semaforului sau să se asigure că nu vine nicio mașină din stânga sau din dreapta.

Ai voștri au o bicicletă? O folosesc și prin oraș?
Daca vrei sa afli mai multe despre Bebetex si despre ce vor ei sa faca, te invitam pe blog.bebetex.ro si pe pagina de Facebook.

Cine este Bebetex?

Bebetex: Scaune auto copii - Magazin online de scaune auto pentru copiibebetex.ro este un magazin online ce se adreseaza tuturor parinţilor responsabili, ce doresc ca transportul copiilor lor sa se realizeze in condiţii de deplina siguranţa. Fie ca este vorba de carucioare, fotolii auto sau alte accesorii, bebetex.ro va ofera toate aceste produse. Totodata, scopul site-ului nostru este de a informa parintii in legatura cu tot ceea ce tine de siguranta copiilor si riscurile la care se supun.
Toate produsele comercializate sunt in concordanţa cu normele si standardele de calitate europene, carucioarele si accesoriile avand ultimul standard EN iar fotoliile auto fiind omologate ECE R44/04.

Sursă foto: Vladimir Yaitskiy/ Flickr.com.