Tema: o compunere pe tema “demonstrati-le parintilor cu argumente logice, faptul ca la varsta de voastra (12 ani) aveti nevoie de prieteni”.

Pui de compunere

Ia un moment sa stai relaxat(a), eventual cu privirea pe geam, sa respiri adanc si sa te plimbi un pic prin imaginatia ta. Inchipuie-ti cum ar fi, cum te-ai simti, ce ai gandi daca n-ai avea prieteni, daca ti-ai petrece tot timpul singur(a), sau doar cu familia, daca nu ai avea cu cine sa impartasesti momente simpatice, glume, dar si idei, intrebari, ganduri… etc. Incearca sa generalizezi si sa-ti inchipui cum ar reactiona si alti copii in afara de tine in situatia asta.

Apoi, imagineaza-ti cum e sa ai prieteni. Sa te intalnesti cu alti copii, sa afli ce stiu, ce invata, ce gandesc, ce cred, ce spera si ei, sa schimbati ganduri si impresii despre viata, scoala, familie, jocuri, filme sau carti, cum te simti cand te joci cu prietenii fata de atunci cand te joci singur(a), cum te simti cand inveti pentru scoala impreuna cu prietenii fata de atunci cand inveti singur(a)… etc. La fel, incearca sa-ti inchipui cum se simt si alti copii cand sunt inconjurati de prieteni.

Dupa ce ai facut asta, intoarce-te la calculator si incearca sa faci o mica cercetare despre importanta prieteniilor la adolescenti si preadolescenti. Pe www.suntparinte.ro, de exemplu, gasesti mai multe articole pentru parinti despre rolul prietenilor in educatia copiilor. Poti extrage si de acolo argumente valabile, despre importanta prietenilor, prieteniile in adolescenta, prieteniile nepotrivite, sau competentele sociale, sau poti cauta mai multe articole.

Punand cap la cap aceste idei, cu siguranta iti va iesi o compunere foarte convingatoare 😉

Spor la scris!