Tema: o compunere cu titlul “prizonier in lumea cartilor”

Pui de compunere 1 – universul paralel

Personajul povestii tale (tu sau altcineva?) gaseste poarta catre lumea fantastica a cartilor. Care este aceasta intrare? O carte femecata? Il invata cineva o formula magica? Il conduce cineva in vis? In spatele unui perete secret dintr-o biblioteca parasita? Se poate intra de oriunde dar oamenii nu se gandesc sa o faca?

La inceput este fascinat de noua lume (cum arata aceasta?), de lucrurile pe care le descopera (care sunt?), de locurile pe care le viziteaza (descrie-le), de oamenii pe care ii cunoaste (despre ce vorbeste cu ei?). Apoi isi da seama ca este prizonier in aceasta lume. Nu mai gaseste iesirea sau il tine cineva/ceva prizonier acolo?
Povesteste cu amanunte peripetiile personajului in lumea cartilor, cum trece dintr-o carte in alta (de la carti de aventuri, pana la carti de bucate, romane de dragoste, carti de colorat sau manuale de matematica), cum gaseste iesirea din aceasta lume (dezleaga vreun mister? ii arata cineva iesirea? gaseste o cheie?)
In ce fel il schimba pe personajul tau experienta in lumea cartilor? Ce a invatat? la ce ii va folosi? S-ar mai intoarce in acel univers fantastic? De ce?

Pui de compunere 2 – metaforic

Personajul tau se izoleaza de restul lumii, sta toata ziua singur si citeste. Nu il mai intereseaza nimic in afara de lectura lui si de lumile descrise in cartile pe care le citeste. Unde s-a izolat? Despre ce ii place sa citeasca? La un moment dat (dupa cat timp?), isi da seama ca s-a rupt total de realitate, ca, oricat ar vrea, nu se mai simte in largul lui decat cand citeste (cand intra in lumea cartilor). Cum s-a intamplat asta? I-a placut mai mult in lumea cartilor? Ce il tine acolo? In ce fel se simte prizonier? De ce decide ca ar fi mai bine pentru el sa iasa? Reuseste sa iasa din lumea cartilor? Cum? Ce a invatat din aceasta experienta? In ce fel l-a schimbat?

Pui de compunere 3 – politist

Intr-o zi, in timp ce te aflai la biblioteca (lumea cartilor), dau buzna inauntru niste indivizi urmariti de politie si iau ostatici toti oamenii dinauntru. Povesteste cu amanunte ziua petrecuta fiind prizonier la biblioteca:
– participi la eliberarea ostaticilor? in ce fel?
– profiti de timpul petrecut in biblioteca sa descoperi carti interesante? care sunt acestea?
– iti faci prieteni noi dintre ceilalti ostatici vorbind despre cartile de care sunteti inconjurati?
– cauti o iesire din biblioteca si descoperi o usa secreta care te conduce intr-un univers fantastic (de aici poti continua cu primul pui de compunere. ai mai mult de scris, dar rezultatul va fi pe masura :D)

Spor la scris!