Se spune că organismul uman funcționează în așa fel încât reacționează cel mai bine la plantele, fructele și legumele care cresc în proximitatea locului este trăim. Nu știu dacă m-am exprimat chiar “academic” dar un lucru e sigur: dacă avem de ales între fructe și legume românești și cele venite de peste granițe de preferat este să le alegem pe cele autohtone, întrucât ele vor fi “primite” mai bine de către organismul nostru.
Dacă săptămâna trecută vă povesteam despre fructele Goji și câte substanțe esențiale conțin acestea, de data asta am ales un fruct autohton: ginsengul românesc sau cătina.
Cătina se folosește încă din antichitate, originară fiind din Asia de Sud, chinezii folosind-o de mai bine de 2.000 de ani în medicina naturistă. Dacă vom căuta după denumirea științifică vom descoperi că numele cătinei este de fapt Tamarix ramosissima Alba – Hippophae rhamnoides, denumire lungă, dar nu mai lungă decât lista cu beneficii pe care ni le aduce consumul frecvent de cătină.
De la bunici știu că fructele acționează precum un vaccin antigripal, datorită conținutului ridicat de vitamina C. Se spune că dacă vei consuma cătina regulat stai departe de bolile de piele, de anemie, hepatită, fiind de asemenea un minunat antioxidant pentru organism.
Ce vitamine conține cătina? A și complexul B, C, D, E, F, PP. Mai mult decât atât, fructele și mugurii sunt folosiți în multe tratamente și chiar produse cosmetice. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni dacă povestesc despre uleiul de cătină care are calități fotoprotectoare și care este folosit și atunci când vrem să cicatrizăm o rană, întrucât aceste este cunoscut pentru beneficiile sale în acest sens.
Nici frunzele de cătină nu se aruncă. Acestea conțin carmol, celuloză, rezine, tanin, ulei volatil, vitamina C și multe săruri minerale. De aceea, tincturile sau ceaiurile din frunze de cătină sunt mereu pe masa celor care vor să-și “curețe” organismul sau să-l prepare pentru o perioadă în care există pierderi de vitamine.
Voi folosiți cătina acasă?
Sursă foto: gardenstore.ro.