Micuțele boabe de goji provin din Asia și sunt de două feluri: goji chinezesc (Lycium chinense) și goji tibetan (Lycium barbarum). Ultimul tip, despre care vreau să vă povestesc azi, provine din Himalaya și regiunea Ningxia, denumită și ”valea plantelor medicinale din China”, având nivelul cel mai ridicat de antioxidanți. I se mai spune ”gărdurița”, ”cătina de garduri” sau ”cătina tibetană”.
Din multitudinea de oferte de goji de pe piață, trebuie să fim atenți puțin la modul în care arată: bobul să fie cât mai lunguieț, să aibă culoarea roșu aprins și să nu fie foarte uscat (foarte deshidratat).
 

Informații nutriționale despre fructele goji – ce conțin:

– un număr impresionant de aminoacizi – 18, ceea ce înseamnă că au un conținut proteic foarte ridicat.
21 oligominerale, inclusiv germaniu (un element chimic foarte rar întâlnit în stare naturală și foarte bun pentru sistemul imunitar). Astfel, în compoziție mai găsim zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu.
zeaxantină, betacaroten (mult mai mult decât morcovul, fiind un medicament natural pentru vedere) și multă multă Vitamina C (de 400 de ori mai multă decât portocalele).
– vitamine: B1, B2, B6, B12 și Vitamina E.
– 8 polizaharide și 6 monozaharide, 5 acizi grași nesaturați, 5 carotenoide (cu acțiune antioxidantă).
– un pumn de goji uscate conține: 10% din doza zilnică recomandată (DZR) de calciu, 24% din DZR de potasiu, 100% din DZR de iod, 18% zinc, 91% seleniu, 100% riboflavină, 163% vitamina C (în funcție de specie) etc.
 

De ce să consumăm goji

– pentru energie;
– îmbunătățesc acuitatea vizuală (reduc riscul pierderii vederii și degradării țesutului, probleme care apar la persoanele cu vârsta peste 65 de ani);
– efect antiinflamator (recomandate în artrită, psoriazis);
– luptă împotriva constipației;
– întăresc sistemul imunitar (normalizează presiunea sangvină, reduc nivelul de colesterol, acționează ca și antiinflamator și inhibă creșterea tumorilor);
– îmbunătățesc circulația sangvină;
– încetinesc procesul de îmbătrânire (cantitate mare de antioxidanți);
– antocianozidele sunt antioxidanți puternici, contribuind la îmbunătățirea circulației capilare, conferă imunitate anti-bacteriană și anti-virală etc;
Mai multe informații despre valoarea terapeutică a acestor fructe puteți găsi aici.
 

Cum se consumă goji

– uscate sau hidratate (10 – 15 minute)
– în smoothie-ul de dimineață
– în diverse bombonici, prăjituri, salate sau ca decorațiuni.
De menționat că se recomandă a fi consumate crude, pentru a nu-și pierde din minunatele calități pe care le au.
 

Idei de rețete cu fructe goji

Trufe cu goji 
Ingrediente (pentru 12-15 bucăți):

  • 3 linguri de fructe de goji uscate
  • 3 linguri de mix de semințe (dovleac, floarea soarelui, susan etc)
  • 3 curmale fără sâmburi, tocate
  • 3 linguri migdale tocate
  • 1 linguriță miere
  • 2 linguri pudră de cacao
  • pentru decor: fulgi de cocos sau pudră de cacao

Se combină toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se amestecă până se formează un aluat lipicios. Cu acesta se formează biluțe, care apoi se tăvălesc prin fulgi de cocos sau pudră de cacao crudă.
retete goji cu cacao
Sursa rețetei & foto anjasfood4thought.com
Mai multe rețete puteți găsi și pe blogul dedicat acestor fructe – Rețete goji sau puteți adapta dintre cele mai sănătoase dulciuri, recomandate de Crudsisanatos.ro.
Dacă vreți să aflați și mai multe informații despre beneficiile fructelor de goji, vă propunem următorul filmuleț, realizat de dr. Victor Marcia Vega. Dovedit științific, tratamentul cu goji (o mână de goji pe zi) poate fi miraculos, într-un timp foarte scurt.

Cine este Crud și sănătos?

logo_transp_CSCrud și Sănătos este un concept născut din dorința de a oferi informații medicale utile și avizate în direcția unei alimentații sănătoase. În 2011 am creat primul magazin online de superalimente din Romania, iar în 2013, cu ajutor de Sus, am deschis primul cabinet de Nutritie Raw-Vegană din țară, la Cluj-Napoca.
Dacă vrei să te documentezi despre cum să-ți construiești o viață sănătoasă, despre cum să mănânci corect, potrivit stilului tău de viață, despre cum să slăbești sau să acoperi carențele alimentare, despre superalimente și beneficiile lor sau poate despre cum să faci tranziția către un stil de alimentație (raw) vegan  – intră pe www.CrudsiSanatos.ro (cabinetmagazin onlineblog sau pagină de Facebook). Aici te așteaptă Dr. Langa Olivia-Diana: medic, terapeut și raw-nutriționist, care îți va ghida pașii către Sănătate și Bunăstare.