Afinele – fructele acestui arbust, împreună cu frunzele, sunt cele mai folosite părți ale plantei. Afinele sunt cotate ca fiind printre fructele cele mai bogate în antioxidanti. Antioxidanții sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi, cei care afectează structura celulelor și care duc la îmbătrânirea și uzarea acestora.

Ce substanțe nutritive conțin afinele?

Afinele sunt bogate în minerale precum fier, potasiu, mangan, cupru, sulf, fosfor, zinc și crom. De asemenea sunt foarte bogate în vitamina K, vitamina C și complexul de vitamine B, fiind o sursă importantă de antioxidanți – flavonoide, antocianine și glucochinina.
Flavonoidele sunt de fapt pigmenți care ajută la sinteza vitaminei C în organism protejând organismul împotriva infecțiilor și ajutând la regenerarea țesuturilor.
Antocianina este tot un pigment – cel care dă nuanțe de rosu-violet-albastru, și în acelasi timp un antioxidant care în combinație cu vitaminele C și A îmbunătățește acuitatea vizuală, circulația sângelui la nivelul ochilor și la nivelul sistemului nervos.
Glucochinina este un compus care, conform cercetărilor, reduce nivelul de zahăr din vasele de sange.

Ce beneficii aduce consumul de afine?

Pline de vitamine si antioxidanți, afinele protejează împotriva infecțiilor și au efect antiinflamator, antiîmbătrânire, antidiabetic.

  • datorită conținutului de tanin, frunzele și fructele afinului au proprietăți astrigente și sunt un bun antibiotic
  • ajută în tratamentul împotriva diareei
  • vindecă rănile; datorită conținutului de flavonoizi, afinele ajută la sinteza vitaminei C, folosită de către organism pentru obținerea colagenului (moleculă ce intră în alcătuirea unor țesuturi); astfel, afinele ajută la vindecarea țesuturilor
  • reduc cantitatea de zahăr din sânge (glicemia), datorită glucochininei
  • stimulează funcționarea pancreasului
  • tratează afectiunile hepatice
  • aduc beneficii vederii; afinele stimulează regenerarea celulelor de la nivelul retinei, îmbunătățirea acuității vizuale, a circulației sângelui la nivelul ochilor și la nivelul sistemului nervos
  • reduc riscul de boli cardiovasculare și ajută la prevenirea infarctului miocardi

Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Stylva/ Flickr.com.