Mai are rost să încep articolul cu avantajele alăptării? Să vă spun că mamele au posibilitatea să-și hrănească pruncii cu lapte natural, special pentru ei, plin de vitamine, care îi ajută nu doar atunci când sunt mici, ci are o grămadă de beneficii și atunci când cresc. Să vă mai spun despre momentele speciale pe care nu le mai poți trăi în alte clipe decât atunci când un copil este alăptat?
Probabil că toate acestea și multe alte motive au stat la baza deciziei autorităților din New York care doresc să “ascundă” în spitale laptele praf de proaspetele mămici. Să vă explic: acolo, potrivit legilor care sunt acum în vigoare, de îndată ce o mamă naște primește mai multe mostre de lapte praf și, în funcție de cum reacționează copilul, poate alege care este formula pe care o folosește în continuare. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care unele mame aleg laptele praf în detrimentul alăptării.
Ideea este că începând cu luna care vine, adică din septembrie, primarul din New York interzice spitalelor să ofere mostre gratuite cu lapte praf bebelușilor. Asta având totuși în vedere faptul că, statistic, nu mai puțin de 90% dintre mamele din oraș aleg alăptarea și nu laptele praf. Așadar, chiar dacă procentul este mai mare, autoritățile aleg să facă demersuri pentru a convinge mamele să alăpteze.
Nu sunt sigură de “care parte să fiu”: pe de o parte inițiativa mi se pare minunată pentru că toți părinții ar trebui să afle avantajele alăptării și cred că mamele ar trebui să încerce măcar înainte să le ofere bebelușilor lapte praf, pe de altă parte însă, mi s-ar părea mai natural și mai benefic ca proaspetele mămici să aibă parte de consiliere, de o discuție cu un specialist în alăptare înainte de a lua o decizie atât de importantă, și nu de o “interdicție”. Voi ce credeți?
Sursă foto: bradleygee/ Flickr.com.