Vă anunțam chiar de săptămâna trecută că începutul lui august este dedicat Săptămânii Alăptării și că evenimentul se sărbătorește și în București, prin mai multe evenimente minunate la care sunt invitați părinții, viitorii părinți și, de ce nu, și cei care nu sunt părinți, dar care vor să afle mai multe despre acest lucru.
Din păcate, în România rata alăptării este cea mai mică la nivel european. Studiile arată că rata se ridică doar la 12,6% dacă vorbim despre alăptare exlusivă, iar acest lucru cauzează mult în timp. Dintre beneficiile alăptării enumerăm pe scurt: anticorpii pentru întărirea sistemului imunitar, reducerea riscurilor pentru ast, eczeme, diabet zaharat sau obezitate în timpul copilăriei.
Așadar, nu uitați că pe 7 August, la Amfiteatrului Mare al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” (Bd. Iancu de Hunedoara, nr. 30‐32, sector 1, București) se adună specialiști în alăptare, medici, psihologi, artiști, mame cu experiență și mulți alții care vor povesti despre beneficiile alăptării și cum această experiență nu doar că oferă senzații uimitoare și o legătură minunată mamă – copil, dar și sănătate pentru acum și pentru viitor. Vă las cu articolul vechi pentru mai multe detalii despre evenimentul dedicat alăptării.
Mai jos doar 10 dintre avantajele și beneficiile alăptării:
1. Toate mămicile care au alăptat sau alăptează spun că trec prin cele mai frumoase momente și că legătura dintre copil și mămică nu doar că este mult mai puternică, ci și specială, fiind un moment ce nu poate fi experimentat prin nicio altă acțiune. În plus, alăptarea este gratuită și deși de multe ori părinților nu le place să se gândească la partea financiară, nevoile unui copil costă, iar faptul că cea mai bună hrana este chiar la sânul mamei este un beneficiu de necontestat.
2. Laptele matern are absolut toți nutrienții de care un copil are nevoie în primele luni de viață. Laptele este ușor de digerat, îl protejează prin aticorpi și îi oferă toți agenții de care are nevoie.
3. Studiile specialiștilor arată că, pe lângă nenumăratele boli de care îi protejează pe micuți laptele matern, acesta scade semnificativ riscul morții infantile subite.
alaptare
4. Compoziția lui este… secretă. Chiar dată toate companiile care oferă formulă pe piață încearcă să o reproducă nu au reușit, fiind vorba despre un produs viu.
5. Se schimbă, în funcție de nevoile copilului: dacă la început este mai apos, el devine în timp mai cremos, plin de nutrienții care îi potolesc foame bebelușului.
6. În funcție de alimentația mămicii, laptele se schimbă, astfel că bebelușul va trece mai ușor prin perioada în care i se va diversifica hrana, întrucât va recunoaște unele dintre gusturi.
7. Cercetările arată că mămicile care au alăptat bebelușii prezintă un risc mai scăzut pentru diabet de tip 2 și osteoporoză, iar alăptarea ajută și la pierderea în greutate după sarcină.
8. Totul este foarte igienic, iar părinții nu trebuie să își facă griji cu privire la sterilizarea biberoanelor sau a altor accesorii.
9. Este mai comod: nu trebuie să-ți faci griji pentru a schimba formula, a nu uita să o cumperi sau a achiziționa biberoanele potrivite.
10. Nu în ultimul rând, atunci când bebelușul este la sân se eliberează hormonul oxitocină, care aduce o stare de bine și mulțumire.
Voi mai știți și alte beneficii ale alăptării?
Surse foto: Nico/ Flickr.com și burakdoksozlu/ weheartit.com.