beneficiile alaptarii
Tot ce e natural e bun. Biologic vorbind, de ce ar exista lapte matern dacă nu ar fi cel mai bun pentru bebeluși? Ei au nevoie de hrană bună ca să crească. Laptele mamei e singurul aliment care îi oferă toate subsanțele nutritive care îi trebuie. Și în niciun caz laptele praf din comerț. Cel mic ar trebui hrănit exclusiv cu lapte matern în primele șase luni de viață și apoi în combinație cu mâncare solidă.
Beneficii pentru bebeluși:
Prin alăptare se stabilește primul contact între copil și mama. Eliminarea senzației de foame este prima dovadă clară de afecțiune pe care o simte cel mic și de aceea este foarte important cum se produce. E o diferență mare între a fi hrănit cu lapte praf din comerț printr-un biberon de plastic și a fi hrănit la sânul mamei.
Laptele matern are compoziția perfectă, îl poate înghiți ușor și digera la fel de ușor. Evident, este și foarte bine tolerat și nu sunt șanse să facă alergii de la el. Conține anticorpi și vitamine, așa că îl ferește pe cel mic de infecții și boli.
Studiile zic și că piticii alăptați cresc mai inteligenți și încep să vorbească mai repede ca cei hrăniți cu lapte praf. Îi ajută pe cei mici să nu devină obezi pentru că laptele matern conține mai puțină insulină (stimulează crearea grăsimilor) față de cel cumpărat.
Bebe poate să mănânce până devine sătul dacă este alăptat, dar altfel sațietatea lui depinde de mililitri unui biberon. Dacă după ce halește un biberon întreg îi mai e puțin foame, dar nu destul încât să plângă, înseamnă că nu a mâncat destul și nu ai cum să știi asta. Dacă îl alăptezi, se oprește el când se simte sătul.
Beneficii pentru mamă:
O ajută fizic și psihic să revină la forma de dinainte de sarcină. Alăptarea este relaxantă pentru multe femei, asta datorită hormonului oxitocină eliberat în corp în momentul în care își hrănesc copilul. Așa că pa-pa depresie postpartum.
Scade riscul pentru mai multe forme de cancer – de sân, ovarian, uterin. Ovulația este inhibată în perioada alăptării, asta înseamnă că poate functiona pe post de contraceptiv natural.
Iar motive palpabile sunt destule, cele mai importante ținând de buget și timp. Ia gândește-te cât te costă să cumperi lapte praf pentru cel puțin 6 luni și ce risipă de energie e să tot speli și să sterilizezi biberoane.
Sursă foto: c r z / Flickr