seteaza limite pentru copii
Să luăm drept exemplu o activitate pe care cred că niciun copil nu o găsește plăcută: spălatul pe dinți de dinainte de culcare. Unii părinți le spun micuților că fără să se spele pe dinți nu vor avea parte de povestea de seară sau nu vor mai primi ceva dulce a doua zi ori nu se vor mai duce în parc sau la spectacol zilele care urmează. Toate acestea sunt niște amenințări, iar ele îi pot face pe copii să creadă că doar prin putere și forță se rezolvă cele mai multe lucruri! Total greșit!

  • Stai calm și nu te supăra, apoi pune-te în “papucii” copiilor, e clar de ce nimeni nu vrea să facă un anumit lucru. Explică-le că-i înțelegi și că ești de partea lor, apoi spune-le și “povestea din punctul tău de vedere” și roagă-i să te înțeleagă și pe tine.
  • În loc să le spui “Trebuie să faci asta”, mai corect pentru copii este să le spui că “Toată familia noastră face acest lucru”. Diferența? Una e să știi că toată lumea face la fel ca tine și alta e să ai senzația că doar tu treci prin momentele cu pricina.
  • Găsește o rezolvare prin care toată lumea câștigă. În timp ce fac respectivul lucru citește-le o poveste, transformă situația în una comică, într-un joc…

Voi ce alte soluții aveți la îndemână atunci când copiii nu vor să facă un anumit lucru?
Citiți mai multe despre acest subiect pe ahaparenting.com.
Sursă foto: wGGta/ Flickr.com.