Copiii nu fac niciodată intenționat un lucru pentru a vă supăra. Și totuși: de ce este nevoie să îi rugați un lucru de 5 ori până ca dorința voastră să devină realitate?
Fiecare are prioritățile lui. Cei mici nu pot înțelege de ce a face baie este mai important decât joaca într-un anume moment. Așa cum ție ți se pare un lucru esențial, așa li se pare și lor important să termine jocul la care s-au înhămat. Și până la urmă vrei un copil motivat, nu unul care face doar ce îi spui tu să facă, nu? Care e soluția? Vorbește cu ei și explică-le că în 5, 10 minute este timpul să facă baie și că ar trebui să termine cât mai repede jocul pentru a face și ceea ce îi rogi tu să facă. Așa ei vor înțelege că le permiți să-și vadă de propriul joc, dar în același timp trebuie să țină și ei cont de ceea ce trebuie să facă din punctul tău de vedere.
Mulți copii au învățat că pot trage de timp până când adulții se supără. Și de ce nu ar face-o? Ei și-au dat seama în timp că le poți spune un lucru de 4 ori și abia a 5-a oară tu te superi, deci până când le spui pentru a 5-a oară ei pot continua să facă ce vor. Soluția? Dacă te vei apropia de ei, dacă vei comunica eficient, te vei uita în ochii lor și-și vor da seama că ești serios și chiar ai nevoie de ei, cu siguranță că cei mici vor înțelege când le spui un anume lucru.
Un alt motiv pentru care cei mici nu “cooperează” este faptul că ei nu se simt auziți, au senzația că ceea ce cred și doresc ei nu e luat în considerare de adulți. Soluția? Trebuie să dorească să coopereze, iar asta se întâmplă doar dacă le explici că ești de partea lor, că ai înțeles care este punctul lor de vedere și dacă le aduci argumentele tale pentru care ai luat această decizie.
Citește mai multe despre acest subiect pe ahaparenting.com.
Sursă foto: isla_yelo/ Flickr.com.