Dulceața de fructe este cel mai bun desert din cămară, mai ales în timpul iernii când vrei să te bucuri de o gustare dulce și rapidă. Însă, există multe persoane care nu consumă zahăr, sau care preferă să urmeze diete sănătoase. De asemenea, mulți părinți evită să le ofere copiilor lor produse care conțin zahăr. Însă, este bine de știut că există rețete de dulceață fără zahăr, mult mai sănătoase, pe care le poți încerca oricând la tine în bucătărie.

Dulceață de vișine fără zahăr

Dacă vrei să pregătești pentru familia ta o dulceață delicioasă de vișine, fără să folosești zahăr, poți opta pentru o rețetă alternativă. Astfel, în locul zahărului poți alege un îndulcitor natural, cum ar fi sucul de mere. Și nu uita să pregătești în avans câteva borcane sterilizate, pe care să le etichetezi corespunzător, dar și câteva capace twist-off deep pentru borcane sau sticle de pe depozituldeambalaje.ro.

Ingrediente dulceața de vișine fără zahăr

  • O sticlă cu suc de mere dulce sau suc de pere
  • Jumătate de kilogram de vișine curățate
  • O esență de vanilie
  • Zeamă de lămâie

Cum prepari dulceața de vișine fără zahăr

Secretul unei rețete de dulceață fără zahăr constă în înlocuirea zahărului cu un ingredient la fel de dulce, dar mai sănătos. Iar în acest caz poți opta pentru sucul de mere sau de pere, care este dulce, dar care nu are o aromă foarte intensă, care ar putea schimba gustul vișinelor.

Într-o cratiță din email poți turna sucul de mere, iar peste el poți adăuga vișinele după ce le-ai lăsat câteva ore la scurs. Apoi, poți turna peste ingrediente și esența de vanilie care va oferi un plus de aromă.

Dulceața de vișine fără zahăr se fierbe la foc iute, așa că este necesar să o amesteci des pentru a nu se lipi de pereții vasului în care o prepari. Spre final, când începe să facă spumă, poți adăuga și zeama de lămâie.

În momentul în care dulceața devine consistentă înseamnă că este momentul să o torni în borcanele sterilizate, pe care le vei închide ermetic și le vei lăsa la răcit, cu susul în jos, pentru o jumătate de oră. Spre deosebire de dulceața clasică, cea fără zahăr va avea o textură mată, iar gustul va fi mai acrișor.

Dulceață de gutui fără zahăr

Dulceața de gutui, servită cu pâine prăjită și unt, este un adevărat deliciu, mai ales la micul dejun, sau ca simplă gustare. Iar acum o poți prepara și fără zahăr, urmând o rețetă simplă și rapidă.

Ingrediente

  • 4 gutui coapte
  • 3 mere dulci
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • ½ linguriță de scorțișoară

Cum se prepară dulceața de gutui fără zahăr

În general gutuile sunt destul de acre, așa că poți renunța la zeama de lămâie. Însă, este important ca merele pe care le alegi să fie unele coapte și foarte dulci. Pentru această rețetă trebuie să cureți fructele de coajă și să le scoți cotoarele. Apoi, gutuile și merele se taie în bucăți cât mai mici pentru a le putea mărunți cât mai eficient la robotul de bucătărie. Iar în cazul în care nu ai un blender, poți să le dai pe răzătoare.

Vei vedea că vei obține o pastă dulce-acrișoară, pe care va trebui să o pui la fiert într-o oală încăpătoare. Dulceața de gutui se lasă la fiert, la foc mic, pentru jumătate de oră, timp în care poți adăuga și 2-3 linguri de apă. Spre final, atunci când dulceața capătă consistența dorită, poți adăuga și jumătate de linguriță de scorțișoară sau cuișoare.

Dulceața de gutui se toarnă fierbinte în borcane de sticlă și se păstrează apoi într-un loc rece și uscat, pe parcursul anului.

Dulceață de smochine fără zahăr

Dulceața de smochine este un adevărat deliciu, iar dacă vrei să o prepari fără zahăr, ar trebui să cauți fructe foarte coapte și dulci.

Ingrediente pentru dulceața de smochine fără zahăr

  • 1.5 kg smochine coapte
  • 2 banane coapte
  • suc proaspăt de lămâie

Cum se prepară dulceața de smochine fără zahăr

După ce ai spălat smochinele, le poți tăia în 4 și le poți așeza în oală, alături de bananele curățate de coajă și feliate. Amestecă-le bine și toarnă peste ele și zeama de lămâie.

Dulceața de smochine se fierbe la foc mic și se amestecă frecvent, pentru a nu se lipi de pereții vasului. După 40-50 de minute, dulceața ar trebui să capete consistența dorită, însă ar fi indicat să o lași la fiert până când sucul fructelor se va evapora complet.

La final, dulceața de smochine se toarnă fierbinte în borcanele sterilizate, pe care le vei închide ermetic și le vei lăsa la răcit cu capacul în jos.

 

În concluzie, dulceața de fructe poate fi preparată și fără zahăr, mai ales pentru persoanele care vor să urmeze diete cât mai sănătoase, sau pentru cei mici, care nu ar trebui să consume zahăr în exces. Întotdeauna poți înlocui zahărul din rețetă cu pastă de fructe sau cu sucuri naturale de mere sau pere.