Băiețelul meu este încă foarte mic așa că nu a primit încă în dar ciocolată sau bomboane, dar tot s-a mai găsit câte o bunică să-i întindă câte un pic din porția ei. În alte ocazii, în magazine sau chiar pe stradă i-a mai fost oferită câte o napolitană sau o prăjitură pentru că “uite cum se uită, sărăcuțul, îi e și lui poftă” sau “îi face bine la gingii”. Noi încercăm să evităm pe cât posibil situațiile acestea pentru că, se știe, dulciurile nu sunt bune pentru bebeluși și pentru copii. Dar oare putem găsi o alternativă sănătoasă la dulciurile nesănătoase?

Ce sunt dulciurile și de ce le plac copiilor?

Se spune că preferinţa pentru dulce este înnăscută. Se pare că gustul dulce amintește de gustul lichidului amniotic, în timp ce alții susțin că de fapt laptele matern ar sta la baza preferinţei pentru dulce de mai târziu.
Când se vorbește despre dulciuri se face în general referire la produsele procesate, care conțin zahăr (bomboane, jeleuri, acadele, dropsuri, prăjituri, biscuiți, torturi, înghețată etc.), cumpărate sau făcute în casă. Acestea nu sunt recomandate copiilor cu vârsta sub 2 sau 3 ani (părerile diferă de la un medic pediatru sau nutriționist la altul) pentru că pot cauza probleme de sănătate, în special carii dentare, diabet sau obezitate. De asemenea, nu sunt recomandate dulciurile sau produsele care conțin îndulcitori sintetici (zaharină, sorbitol, ciclamat etc), cofeină, cacao sau grăsimi în exces.
Pe de altă parte, se spune că, dacă oferim dulciuri prea devreme, copiii vor fi predispuși să consume o cantitate mai mare mai târziu. O altă abordare este că preferințele alimentare se dezvoltă în primul an de viață și că acei copii care primesc dulciuri până la vârsta de 1 an vor accepta mai greu alimentele cu valoare nutrițională mare, de aceea acestea ar trebui introduse în alimentația bebelușului cât mai târziu.
Sunt totuși și nutriționiști care recomandă introducerea dulciurilor sănătoase în alimentația copilului de la o vârstă mai mică. Motivul ar fi că astfel putem controla mai ușor cantitatea și tipul dulciurilor oferite și vom evita ca cei mici să deprindă acest gust de la persoane nefamiliarizate cu obiceiurile noastre alimentare.
În cazul copiilor mai mari de 3 ani, consumul de zahăr trebuie să fie de asemenea monitorizat și controlat.

Când și cum oferim copiilor dulciuri?

În locul dulciurilor cu zahăr putem oferi copiilor noștri fie fructe, fie așa numitele dulciuri sănătoase. Dulciurile sănătoase sunt acelea care, pe lângă faptul că satisfac dorința de dulce, au și o valoare nutritivă importantă.
Atunci când alegem să facem dulciurile în casă, putem opta pentru înlocuitori ai zahărului sau ai altor ingrediente considerate nepotrivite pentru copil (de exemplu, făină albă sau conservanți, coloranți etc).
Atunci când cumpărăm dulciurile, este bine să citim lista ingredientelor, având în vedere că anumite alimente pot conține cantități importante de zahăr cum ar fi fructele confiate, anumite produse pentru bebeluși, sucuri etc.
În cazul fructelor, este de preferat să optați pentru fructe proaspete sau uscate (doar deshidratate, care păstrează o mare parte din proprietățile fructului în stare naturală).
Fructele confiate sunt fructe uscate pregătite într-o soluție de glucoză sau zahăr pentru a le face mai dulci, dar fără a fi mai sănătoase.
De asemenea, este bine să îi învățăm pe copii noștri de când sunt mici care sunt dulciurile sănătoase și faptul că acestea se servesc cu moderație.
Citiți tot articolul pe Difersificare.ro.


Diversificare.ro vorbește mămicilor care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, așa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu mame care parcurg acum același drum.
 
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
 
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Yoshi5000/ Flickr.com.