Copiii sunt într-un permanent proces de creștere și dezvoltare până la viața adultă. De aceea, nevoile lor nutriționale sunt o prioritate pentru o dezvoltare armonioasă și un organism sănătos. O alimentație echilibrată și completă din punct de vedere nutrițional trebuie să fie un obiectiv pentru orice părinte. De obicei, toți nutrienții necesari creșterii și dezvoltării copilului pot fi obținuți printr-o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, de multe ori, alimentația acestora poate fi deficitară în anumiți nutrienți, mai ales în cazul celor pretențioși la mâncare. Iată când au nevoie juniorii de suplimente alimentare și care sunt cele recomandate pentru aceștia. 

Cand necesita copiii suplimente alimentare?

Deși copiii hrăniți corespunzător nu necesită suplimente alimentare, mulți copii nu au un aport corect de nutrienți, din diferite cauze. Prin urmare, suplimentele alimentare sunt necesare atunci când: 

  • Sunt pretențioși la mâncare – atunci când copilul refuză fructele și legumele proaspete, pot apărea deficiențe ale unor vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C sau vitamine din complexul B. Dacă evită carnea și alte produse animale, poate apărea un deficit de fier și B12. Dacă nu consumă des lactate, aportul de calciu poate fi deficitar. 
  • Suferă de anumite boli – unele boli se asociază cu malabsorbție, iar altele cresc nevoile nutriționale (fibroză chistică, boală celiacă, boli inflamatoare intestinale, cancer). Totuși, trebuie discutat cu medicul cu privire la suplimentele necesare.
  • Urmează o dietă vegană sau vegetariană – o astfel de dietă se poate asocia cu deficitul unor nutrienți, cum ar fi calciu, B12 sau fier. 
  • Au suferit o intervenție chirurgicală asupra sistemului digestiv.

Unele suplimente, cum ar fi probioticele și uleiul de pește, sunt recomandate și copiilor sănătoși și celor care se alimentează corect, pentru beneficiile pe care le au pentru organism. 

Suplimente alimentare pentru copii

Suplimentele alimentare administrate copiilor trebuie să fie special concepute pentru copii, deoarece aceștia necesită doze mai mici decât adulții. Printre produsele naturiste de la Adams Supplements găsești și suplimente pentru copii. Următoarele suplimente sunt recomandate copiilor:

  1. Ulei de pește/de ficat de cod

Uleiul de pește și cel de ficat de cod conțin acizi grași Omega-3 de tip DHA și EPA, implicați în dezvoltarea creierului, memoriei și intelectului. De asemenea, acesta conține vitamina A și D, necesari pentru funcția vizuală, pentru buna dezvoltare a oaselor și pentru imunitate. Se găsește ca atare sub formă de ulei cu arome la sticlă și sub formă de jeleuri cu arome. 

  1. Vitamina D

Vitamina D este necesară pentru dezvoltarea oaselor și dinților pentru că facilitează absorbția calciului și menține un raport corespunzător între fosfor și calciu. În plus, vitamina D este implicată în buna funcționare a sistemului imunitar. Deoarece sursa principală de vitamina D este soarele, se recomandă suplimentarea cu vitamina D în lunile reci, în cazul tuturor copiilor. 

  1. Calciu 

Calciul este important pentru dezvoltarea corectă a oaselor și dinților și pentru contracția mușchilor. Se găsește în special în lactate, în unele semințe (cum sunt cele de susan) și legume verzi (broccoli, spanac). 2-3 porții de lactate sunt necesare zilnic pentru un aport optim de calciu. Un supliment poate completa dieta atunci când nu există un aport corespunzător de alimente bogate în calciu. 

  1. Fier

Fierul este necesar pentru transportul oxigenului către țesuturi, dar și pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare. Anemia prin deficiență de fier este comună la copii, însă poate fi prevenită prin consum de alimente bogate în fier (legume cu frunze verde închis, carne roșie, ficat, ouă). Atunci când copilul refuză astfel de alimente, un supliment cu fier este indicat.

  1. Vitamina C

Vitamina C este implicată în imunitate și în dezvoltarea sistemului osos. Aceasta este sensibilă la căldură și se găsește în fructe și legume proaspete (citrice, kiwi, ardei gras, fructe de pădure, căpșuni, ananas, măr, broccoli). Suplimentul cu vitamina C este necesar dacă pruncul refuză frecvent fructele și legumele. 

  1. Multivitamine 

Suplimentele cu multivitamine și multiminerale conțin un complex de vitamine și minerale necesare pentru copii – vitamina A, E, D, K, C, vitamine din complexul B, fier, calciu, iod, seleniu, zinc etc. Acestea pot fi administrate pentru completarea dietei în cazul copiilor mai pretențioși la mâncare. 

  1. Probiotice

Probioticele sunt bacteriile bune din intestin și sunt implicate în proporție de 70-80% în funcționarea optimă a sistemului imunitar. De asemenea, acestea asigură un tranzit intestinal corespunzător și o digestie corectă. Se găsesc sub formă de jeleuri pentru copii. Sunt recomandate și în cazul copiilor care au o alimentație completă. 

Respectă doza recomandată pe ambalaj în funcție de vârstă, pentru a preveni toxicitatea. De asemenea, nu lăsa suplimentele la îndemâna copilului.

Nu uita să îi asiguri celui mic o alimentație sănătoasă și variată, deoarece suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă echilibrată.