Un aparat de aerosoli le usureaza foarte mult munca parintilor cu copii mici, dar ii si scuteste pe acestia de unele situatii neplacute. Medicamentele se absorb direct prin caile respiratorii si micutii sunt astfel scutiti de metodele traditionale de tratament, prin injectii sau pastile. Aparatele de aerosoli nu sunt insa recomandate pentru toate tipurile de raceala.
Infectiile cailor respiratorii si problemele la plamani reprezinta aproximativ 50% din dificultatile medicale cu care se confrunta copiii mici. In aceste conditii, un aparat de aerosoli usureaza mult misiunea parintilor, dar si pe cea a celor mici. Aparatele de aerosoli functioneaza cu medicamente  lichide prescrise de medic sunt, pe care copilul le inhaleaza. Medicii avertizeaza insa ca aceasta metoda nu este indicat chiar in toate afectiunile cailor respiratorii. Un aparat de aerosoli se poate transforma intr-un pericol daca infectia este cu bacterii, avertizeaza medicii. Insa reprezinta cea mai buna solutia in toate celelalte tipuri de infectii respiratorii sau in problemele cu plamanii.
Aceasta solutie nu este foarte costisitoare si este foarte usor de folosit. Un aparat de aerosoli foloseste medicamente lichide prescrise de medic, la care se adauga 1-2 mililitrii de ser fiziologic. Dispozitivul cu aerosoli transforma acest amestec in particule foarte fine, pe care copilul le inhaleaza. Aceasta metoda este indicata atat in afectiunile usoare, dar si in cazul unor probleme medicale mai complicate. Printre altele, un aparat de aerosoli poate ajuta la tratarea sinuzitelor, laringitelor, rinofaringitelor, amigdalitelor, bronsitelor cronica, astmului bronsic sau a emfizemului pulmonar.
Rodica Nanu, medic pediatru la una dintre cele mai mari clinici private, a explicat pentru EVZ avantajele pe care le ofera un aparat de aerosoli: “Avantajul este foarte mare: se introduc direct in caile respiratorii (laringe, trahee, bronhii) medicamente folositoare in boala pe care o are copilul si se favorizeaza umidificarea aerului respirat, aspect foarte important in tratamentul laringelui, plamanilor”. Practic, micutii sunt scutiti de chinuitoarele metode clasice de tratament, fara ca eficienta medicamentului sa aiba de suferit.
Atentie! Aceasta metoda nu este eficienta in cazurile infectiilor cu bacterii. Ba dimpotriva, pot ajuta la dezvoltarea bacteriilor. Tocmai de aceea este recomandat sa se consulte un medic pediatru inainte de incepe orice tip de tratament.
Daca sunteti parinte de copil mic, dar nu ati apucat sa cumparat un astfel de dispozitiv, Noriel va pune la dispozitie mai multe modele de aparat de aerosoli la preturi accesibile.