Contactul copilului cu colectivitatile si cu vicisitudinile vremii duce, mai ales in perioada prescolara, la aparitia a diverse afectiuni ale aparatului respirator superior. Astfel copilul se poate confrunta cu viroze usoare, bronsite, otite sau chiar raceli mai grave. Acest fapt se datoreaza contactului cu o mare varietate de virusi, precum si sistemului imunitar aflat in formare, dar si organismului ce poate fi slabit din cauza sezonului rece sau a variatiilor mari de temperatura.
Preventia se face cu ajutorul unei diete echilibrate, bogata in vitamine, dar si cu ajutorul activitatilor fizice care ajuta la intarirea organismului. Totodata, extractele din plante sunt recomandate pentru o eficientizare mai buna a prevenirii infectiilor cailor respiratorii.
Avand rol antiinflamtor si antiseptic, vitamina C este cel mai usor de introdus in alimentatia copilului, fiind gasita nu doar in citrice, ci si in alte fructe sau legume precum kiwi, afine, coacaze, patrunjel, varza, broccoli sau ardei gras verde. Beneficiile pot fi dublate usor prin introducerea de alimente bogate in zinc si seleniu, gasite din belsug in rosii, mere, usturoi, morcovi, afine si nuci.
Un alt remediu natural, utilizat atat pentru imunizare, cat si pentru tratare, mai ales in randul bebelusilor, este mierea de albine. Aceasta contine un complex de enzime, amino-acizi, vitamine si minerale avand un efect puternic antiviral, antioxidant si actionand ca un antibiotic. Una-doua lingurite consummate zilnic de catre copil asigura o imunizare cu succes.
In ceea ce priveste activitatile sportive, acestea au rolul nu doar de a ajuta in dezvoltarea armonioasa a copiilor, ci si de imunizare, inotul fiind cel mai recomandat pentru calirea organismului.
Dintre remediile homeopate recomandate in procesul de imunizare, cel mai cunoscut este extractul de echinaceea, studiile aratand ca aceasta stimuleaza in mod natural sistemul imunitar, prin cresterea activitatiii celulelor albe, ridicarea nivelului de interferon si stimularea celulelor sanguine sa distruga microbii.
Tinctura de arnica este un alt aliat de nadejde in imunizare; aceasta protejeaza gatul si caile respiratorii, iar administrate extern imbunatateste circulatia si creeaza o stare de confort.
O alta vedeta a homeopatiei este propolisul, care, datorita proprietatilor incorporate, resuseste sa distruga nu mai putin de 30 de tipuri de virusi, peste 21 de bacterii si 9 varietati de ciuperci.
Tot pentru a evita riscul de infectii, complexul de aconitum, gelesmium (iasomie galbena), ipecacuanha, bryonia, eupatorium perfoliatum (salvie indiana) si phosphorus este aliatul perfect in imunizarea si intarirea organismului.
Fiind 100% naturale, aceste metode nu produc efecte adverse, lucrand cu blandete si colaborand cu organismul pentru o cat mai buna functionare a acestuia.