Examinările oftalmologice periodice sunt esențiale pentru sănătatea ochilor, atât în cazul adulților, cât și pentru copii. Consultul oftalmologic poate fi un eveniment stresant pentru copil. Dacă te afli în situația de a-l duce pe cel mic la un consult oftalmologic, este important să știi cum să-l pregătești înainte de a ajunge în cabinetul medicului. Citește în continuare și află ce ai de făcut înainte de prima vizită a micuțului la oftalmolog.

Explică-i importanța și motivele consultului oftalmologic

Oftalmologul este medicul care se ocupă de afecțiunile ochiului, fie că este vorba despre tulburări ale vederii sau traumatisme. Oftalmologii care tratează copiii și bebelușii se numesc oftalmopediatrii sau oftalmologi pediatrii. Există multiple situații în care cel mic poate avea nevoie de un consult de oftalmologie pediatrică și este important să îi explici celui mic pe înțelesul lui motivele pentru care este necesar să mergeți la medic. Asigură-te că folosești un ton blând care să-i creeze celui mic un spațiu confortabil în care să se simtă în siguranță.

Vizita la medicul oftalmolog poate fi necesară pentru evaluarea stării de sănătate oculare și a vederii sau pentru tratarea unor răni localizate în jurul ochiului. Printre tratamentele folosite de medicii oftalmologi se numără medicamentele cu administrare locală (de exemplu picăturile, gelurile), dispozitivele de vedere (ochelari sau lentile de contact) sau intervențiile chirurgicale.

Informează-l din timp cu privire la consultul ce va urma

Indiferent dacă a trecut deja printr-o examinare oftalmologică sau se află la prima vizită în cabinetul medicului oftalmolog, consultul nu ar trebui să fie o surpriză. Informează-l pe cel mic atunci când ai făcut programarea sau cu câteva zile înainte de consult pentru a simți la rândul său că este implicat în tot procesul.

Pregătește-te și tu

Este dificil să îți pregătești copilul pentru un consult medical dacă nu ești și tu la rândul tău pregătit/ă pentru acest eveniment. Fiecare consult este adaptat vârstei și nevoilor pacientului. Discută cu medicul înainte și informează-te în legătură cu modul în care se desfășoară consultul pentru a-i putea crea așteptări realiste copilului. De asemenea, asigură-te că ai la îndemână documentele cu istoricul medical al micuțului tău.

Discută despre îngrijorările sale

După ce i-ai explicat de ce este nevoie să mergeți la medic și cum se va desfășura consultul, întreabă-l despre fricile și îngrijorările sale. În acest fel poți comunica la rândul tău cu echipa medicală pentru a adapta modul de abordare din timpul consultului. De asemenea, această discuție îl poate face pe cel mic să se simtă auzit și în siguranță.

În concluzie, vizita la medicul oftalmolog poate reprezenta o sursă de stres și îngrijorare atât pentru părinte, cât și pentru copil. Discută cu medicul oftalmolog înainte pentru a te asigura că îl pregătești pe cel mic cât mai bine, creându-i astfel o experiență medicală plăcută.

Surse informative

“What Is a Pediatric Ophthalmologist?” HealthyChildren.org, 21 Nov. 2015, www.healthychildren.org/English/family-life/health-management/pediatric-specialists/Pages/What-is-a-Pediatric-Ophthalmologist.aspx.