Prima vizită a copilului la stomatolog este foarte importantă. Aceasta trebuie pregătită de către părinte cu atenție și multă, multă dragoste. Este practic momentul în care se conturează imaginea copilului vis-a-vis de ceea ce-l așteaptă atunci când va face cunoștință cu cei din cabinetul stomatologic. Îndepărtarea eventualelor temeri asupra faptului că va fi o experiență traumatizantă, neplăcută și dureroasă, este un exercițiu pe care este bine să-l începem de acasă.

Crearea unei atmosfere plăcute și prietenoase, în care copilul să se simtă în siguranță, este unul din elementele cheie în câștigarea încrederii copilului în ceea ce urmează să i se facă. Prima vizită la dentist este bine să se facă într-un mediu cald, timp în care să i se ofere copilului ocazia să se împrietenească cu dentistul prin joacă, iar aparatura din cabinet trebuie prezentată acestuia sub formă de joc… De aceea este indicat ca cei mici să meargă la pedodont (medicul care se ocupă în special de copii). Acesta trebuie să fie o persoană caldă și răbdătoare, mereu cu zâmbetul pe buze. Poate că de aceea ar fi indicat să îi faceți o primă vizită chiar atunci când nu este musai o problemă de rezolvat (să nu așteptați să ajungeți de urgență)!

Orice copil are nevoie de o perioadă de acomodare cu lucrurile noi din viața lui. Abordarea lui “trebuie” nu este deloc benefică pentru succesul creării unei relații de apropiere între medic și copil, astfel încât acesta să revină cu plăcere de câte ori este nevoie în cabinetul stomatologic.

Prima vizită poate fi făcută începând cu vârsta de un an pentru un simplu control ce stabilește dacă dințișorii sunt afectați în vreun fel (exemplu: ”caria de biberon”, demineralizări etc). Părintele primește de obicei în această primă vizită și informații legate de efectuarea unei igiene orale corecte a copilului. Controlul trebuie repetat la un an și jumătate și apoi la vârsta de 2 ani. De la această vârstă se pot face periaje dentare (total nedureroase) și fluorizări (aplicarea unui gel cu Fluor), dacă este cazul. Odată apărută o problemă ș temporizată de către părinte, nu face altceva decât ca aceasta să avanseze în timp și să transforme prima experiență a copilului la stomatolog într-una posibil neplăcută, oricât de multă grijă ar avea personalul medical. Controalele se fac de 2 ori pe an. Astfel se creează o relație între copil și medic și în plus se previne apariția cariilor.

Voi mergeți cu cei mici la medicul pedodont?