Pentru cei mici, perioada în care merg la grădinița reprezintă prima etapă de socializare mai intensă, în care iau contact constant atât cu un educator cât și cu copii de aceeași vârstă. Mediul comun în care se dezvoltă acum reprezintă un factor important în evoluția lor, iar ambientul în care își petrec tot mai mult timp trebuie să fie unul prietenos, care să prezinte siguranță și să fie favorabil desfășurării activităților zilnice.

Citește în rândurile de mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta în organizarea eficientă a mobilierului de grădiniță.

1. Optează pentru mobilier stivuibil

Organizarea eficientă a unui spațiu comun, destinat preșcolarilor, este esențială având în vedere numeroasele activități pe care cei mici le desfășoară aici. În majoritatea timpului, zona de socializare reprezintă un loc în care cu toții, copii și educatori, participă la acțiuni comune, iar în timpul după-amiezii clasa trebuie adaptată pentru odihna individuală a micuților.

Mobilierul rabatabil sau stivuibil reprezintă cea mai potrivită variantă pentru a profita la maxim de toate avantajele pe care le oferă încăperea destinată copiilor. Scaunele, dar și paturile pot fi depozitate inteligent pe timpul zilei cu ajutorul unor piese de mobilă gândite special în acest scop. Pe Omfal.ro găsești pătuțuri de grădiniță potrivite celor cu vârste între 1-7 ani, realizate cu cadru metalic și picioare rezistente. Aceste piese sunt ușor de instalat și de strâns, în așa fel încât sala de lucru să se transforme cu ușurință într-un dormitor comun al celor mici.

2. Alege dulapuri și dulăpioare compartimentate eficient

Pentru administrarea cât mai eficientă a materialelor de lucru, dar și ale obiectelor personale ale copiilor, este important să existe piese de mobilier cât mai bine compartimentate. Dulapurile mari, cu rafturi si sertare suficiente, vor putea adăposti spre exemplu fișele de lucru ale fiecărui copil în parte, organizate după nume și grupe. 

La fel, dulăpioarele cu obiecte personale ale copiilor, precum haine și ghiozdane, trebuie să fie încăpătoare și ușor de folosit de către cei mici. 

Pentru organizarea optimă a acestor piese de mobilă și pentru a profita la maxim de spațiul avut la dispoziție, ele trebuie totodată să ocupe cât mai puțin loc. Variantele cele mai recomandate pentru grădiniță sunt cele care permit depozitarea mai multor obiecte pe toată înălțimea, și unde pot fi adăpostite toate obiectele folosite, cum ar fi jucăriile sau lenjeriile de pat.

3. Mobilierul trebuie să prezinte siguranță

Pe lângă organizarea eficientă, mobilierul ales pentru activitatea copiilor de grădiniță trebuie să îndeplinească și alte criterii importante. Siguranța este prioritară pentru cei mici, deci este esențial ca piesele să fie confecționate din materiale rezistente și să conțină elemente non-toxice.

Având în vedere că sala de clasă este un spațiu în care micuții își petrec cel puțin opt ore în fiecare zi, atât mesele, cât și scaunele sau dulapurile să fie prevăzute cu colțuri rotunde, pentru a exclude orice posibilitate de rănire. Toate aceste obiecte de mobilă trebuie, în plus, să fie adaptate la înălțimea celor mici. Scaunele confortabile trebuie să protejeze coloana și să nu cauzeze dureri de spate, iar patul să beneficieze de o saltea cât mai comodă. 

Multe dintre aceste piese sunt prevăzute cu picioare cu tălpi antiderapante, atât pentru a proteja  pardoseala cât și pentru a nu se deplasa ușor și să cauzeze astfel răniri. Calitatea trebuie să fie certificată de către producătorul de mobilă.

Alegerea pieselor de mobilier pentru grădiniță trebuie făcută cu atenție, astfel încât să prezinte garanții de siguranță și mai ales, ca ele să poată fi organizate eficient. Doar în acest fel, desfășurarea activității zilnice a preșcolarilor poate avea loc în cele mai bune condiții.