Anii de creştere ai copilului tău sunt dintre cei mai frumoşi. Din păcate, trec foarte repede şi poţi rata etape pe care le conştientizezi abia târziu. În această perioadă, condiţiile cele mai bune pe care le oferi copilului tău trec abia în plan secund. De fapt, el are nevoie de atenţia ta şi de timpul pe care i-l acorzi. Iată câteva metode eficiente care te vor ajuta să clădeşti personalitatea copilului tău prin participarea la cele mai plăcute activităţi:

Micul dejun împreună

Deprinderea unei rutine a micului dejun petrecut împreună este o adevărată investiţie în clădirea unui stil de viaţă sănătos pentru copilul tău. Indiferent de vârstă, micul dejun trebuie să fie principala masă a zilei. Cu cât se obişnuieşte mai repede organismul cu acest regim de viaţă, cu atât îşi va doza energia pentru a da randament de-a lungul întregii zile. În plus, cu timpul, masa de dimineaţă poate deveni prilejul primelor discuţii ale zilei în familie, un mijloc excelent de socializare.

Citiţi

Nu există limită de vârstă la care poţi începe sau încheia cititul împreună cu copilul tău. Studiile au dovedit că lectura aduce beneficii încă din perioada sarcinii, când fătul se linişteşte ascultând vocea unuia dintre părinţi citindu-i. Efectul nu se pierde nici în primele luni de viaţă. Pe măsură ce copilul începe să vorbească, fiecare text pe care i-l citeşti îi dezvoltă limbajul. Este şi motivul pentru care există cărţi pentru absolut orice grupă de vârstă, de la textile cu imagini pentru bebeluşi la cărţi de nivel 0 cu scris de tipar şi poze, crescând progresiv până la romane pentru tineri de câteva sute de pagini. Bagajul de informaţii şi cunoştinţe pe care îl primeşte un copil sau un tânăr care citeşte îi va fi de folos toată viaţa. Iar primii care îl pot educa în acest sens sunteţi chiar voi, părinţii lui, dacă alocaţi suficient timp cititului împreună.

Ieşiţi în parc

Responsabilităţile părinţilor faţă de copii nu se limitează doar la perimetrul casei. Copiii au nevoie de timpul petrecut în aer liber pentru a-şi consuma energia, pentru a cunoaşte alţi copii şi a descoperi locuri noi. Intră pe shopius.ro, comandă gustările preferate şi pregăteşte pachetul pentru următoarele ieşiri în parc. Îţi vei obişnui astfel copilul cu mişcarea, îi vei crea o condiţie fizică eficientă şi îl vei pregăti pentru sportul de care organismul lui are atât de multă nevoie. Oricât de mulţi copii ar fi în jur, în primii ani de viaţă tot pe tine te va prefera, deoarece eşti eroul şi modelul lui. Profită de această perioadă, deoarece momentele acestea de conexiune vor dispărea rapid odată cu creşterea în vârstă, când va prefera compania colegilor în detrimentul părinţilor.

Stabileşte concediile în funcţie de vacanţe

Concediile adulţilor şi vacanţele copiilor au acelaşi scop: relaxarea după o perioadă de efort. Grădiniţele sau şcolile au un calendar foarte bine stabilit, aşadar adulţii se pot plia pe acest program în alegerea perioadei de concediu. De cele mai multe ori, copiii simt lipsa părinţilor care continuă aceeaşi rutină chiar şi când ei sunt în vacanţă. În aceste condiţii, vacanţa lor poate părea incompletă. Cu totul altfel stau lucrurile atunci când tu în calitate de părinte te aliniezi la programul lui şi îi oferi atenţie maximă în măsura posibilităţilor în fiecare vacanţă. Principiul este valabil nu doar vara, pentru concediul de familie de lungă durată, ci şi în restul anului. Spre exemplu, dacă de ziua educatorului copilul tău este liber, ia-ţi şi tu o zi de concediu şi folosiţi acest timp împreună. Nu doar pentru el, ci şi pentru tine va conta enorm!

Toate exemplele de mai sus au un numitor comun: joaca. Îmbracă fiecare etapă a vieţii, oricât de dificilă sau importantă ar fi, în haină de joacă şi vei vedea rezultatele în dezvoltarea armonioasă a copilului. Totul este să fii prezent în viaţa lui şi să-i acorzi atenţia de care are atât de multă nevoie.