Atunci când vine vorba despre copii, ne dorim tot ce este mai bun pentru sănătatea lor. Din acest motiv, indiferent de vârsta acestora, trebuie să le achiziționăm haine și încălțăminte în care să se simtă bine și care nu le afectează în niciun fel creșterea.

Un subiect controversat este legat de pantofii pentru cei mici. Există părinți care cumpără încălțăminte pentru copii mai mare cu unul sau două numere, în timp ce alții afirmă că acest lucru le poate dăuna și că pantofii trebuie să fie ficși.

Pentru că pantofii prea mici afectează creșterea piciorului, provoacă bătături și îngreunează circulația sângelui, există câteva semne prin care îți poți da seama dacă modelul pe care-l poartă copilul i-a rămas mic. Nici pantofii prea mari nu sunt de dorit, deoarece duc la afecțiuni ale mersului și chiar la accidentări serioase, pentru că micuții tind să se împiedice. Iată care sunt semnele că trebuie să schimbi pantofii copilului, din rândurile de mai jos!

Copilul acuză dureri de picioare

Cea mai rapidă modalitate de a vedea dacă încălțările copilului au rămas mici ține de modul în care acesta se comportă. În cazul bebelușilor, vei observa că ezită să meargă sau plâng în timp ce îi încalți ori la scurt timp după. Acest comportament poate indica faptul că îi dor picioarele și că nu se simt bine încălțați. Dacă încălțămintea este prea mare, pot refuza constant să poarte o anumită pereche.

Un alt mod de a observa dacă încălțările îi sunt mici? Verifică perechea de pantofi cu care încalți copilul. Încearcă să introduci piciorul juniorului în pantof și să observi dacă mai rămâne puțin spațiu în partea din față a degetelor. Dacă picioarele fac presiune asupra materialului sau se simt încordate, când îl încalți pe cel mic, atunci măsura este prea mică.

Cel mic nu se simte confortabil, când merge

Nu îți dai seama dacă pantofii micuțului tău sunt prea mici? Dă-i voie să facă mai mulți pași încălțat și întreabă-l cum se simte. De cele mai multe ori, pruncii vor refuza să poarte încălțările mici sau vor spune că nu se simt bine, când merg sau aleargă. Poți să verifici și tălpile și degetele prichindeilor. Dacă rămân urme roșii sau semne clare de iritare, va trebui să le cauți o pereche nouă de încălțări sau un model mai lat. Nu te baza pe faptul că încălțămintea se lasă în timp. Chiar dacă acest lucru ar fi adevărat, cel mic nu merită să fie supus unor dureri de picioare.

Au trecut mai mult de 6 luni de la ultima achiziție

Atunci când au trecut prea multe luni de la ultima achiziție a unei perechi de pantofi pentru copii, este un semn că ar trebui să îi reînnoiești garderoba. Chiar dacă fiecare copil are propriul ritm de creștere, următoarele informații te ajută să te orientezi:

  • Între 1 și 3 ani, se recomandă că încălțămintea pentru copii să fie schimbată odată la fiecare 4 luni, pentru că ritmul de creștere este de jumătate de mărime sau chiar o mărime.
  • Între 4 și 6 ani, copiii au nevoie de încălțăminte nouă la fiecare 5 luni. Ritmul de creștere este de o mărime la fiecare 4-5 luni.
  • Pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani, va trebui să cumperi încălțăminte odată la 6 luni.
  • Între 11 și 17 ani, vei face una sau două vizite pe an la magazinele de încălțăminte copii.

Oricare ar fi ritmul de creștere a copilului tău, el trebuie să crească sănătos. Pentru ca acest lucru să fie posibil, are nevoie de încălțăminte în mărimea potrivită.