Nu cred că am cunoscut niciun părinte care să iasă din țară cu cei mici și să nu-și pună cel puțin 10 întrebări legate de transportul cu avionul. Dacă se sperie? Dacă drumul e prea lung? Dacă se plictisesc și nu se opresc din plâns, vor să alerge, să stea la geam, chiar pe locul domnului cu un costum negru călcat la dungă? Și câte și mai câte astfel de întrebări. Recunoașteți unele dintre ele? Ați mai adăuga câteva? Sunt convinsă că da.
Există însă și câteva “trucuri” care ne ajută să avem siguranța unui zbor liniștit.

Fiecare cu responsabilitățile lui

De ce încep copiii să-și dorească o mie și una de lucruri? Să pun întrebarea altfel: de ce vrem noi, adulții, o mie și una de lucruri dintr-o dată? Pentru că ne plictisim repede, iar să aștepți în aeroport și apoi în avion cuminte și tăcut nu duce decât la plitiseaaală! Recunoașteți că și voi simțiți la fel de multe ori, iar din această stare vă scoate doar momentul în care realizați cât de important e să aveți grijă sau să faceți un anume lucru.
Eh, cam așa ar trebui să fie situația și cu cei mici. Dacă nu li se oferă o responsabilitate, ei se plictisesc, și asta pe bună dreptate. Oferiți-le un bagaj mic de mână, o jucărie, poate chiar biletele de avion pe care ei ar trebui să le păzească tot timpul. Puteți să le spuneți că sunt polițiștii bagajelor, dacă sunteți de părere că ar funcționa, orice ca să nu se plictisească și pentru a se simți utili.

Recompense, jocuri și încurajări

Durata unui zbor se poate dovedi a fi mult prea lungă și pentru noi, apăi pentru cei mici. Inventați un joc sau luați cu voi jucării ori jocurile preferate și, chiar dacă nu e tocmai de lăudat, puteți să le promiteți și o jucărie nouă sau o înghețată la finalul zborului.
Și nu în ultimul rând pregătirea pentru zbor e deosebit de importantă. De ce? Pentru că e vorba despre o experiență nouă: aeroportul zgomotos și aglomerat, scaunele din avion și priveliștea de pe fereastră, ideea că nu ai unde să te duci timp de câteva zeci de minute sau chiar ore. Povestiți-le totul, o să fie mai ușor pentru toată lumea…
Voi ați urcat cu cei mici în avion până acum? Cum a fost prima experință? Ce alte sfaturi aveți pentru părinții care nu au avut până acum curajul să facă asta?
Citiți mai multe despre subiect pe greatdad.com.
Sursă foto: gregglesworth/ Flickr.com.