Tindem să credem că adolescenții sau tinerii șoferi sunt cei care nu sunt atenți 100% la drum atunci când sunt la volan. Ei bine, ultimele studii arată că realitatea nu stă tocmai așa, ceea ce este cu adevărat îngrijorător este că părinții, care îi au pe cei mici în mașină, nu își dedică toată atenția drumului.
Indicat este ca atunci când avem un copil în mașină să fie și o persoană care să aibă grijă de cel mic, chiar dacă acesta stă într-un scaun auto adaptat vârstei și greutății sale. De ce? Pentru că de multe ori șoferul nu îi poate răspunde la toate întrebările unui copil atunci când este la volan sau chiar cel de la volan își îndreptă intuitiv privirile către copil pentru a se asigura că totul este în ordine. Toate aceste mici lucruri nu par la o primă vedere serioase, dar atenția distributivă și șofatul sunt două lucruri care adunate pot duce la o tragedie, doar câteva secunde de neatenție sunt, din nefericire, îndeajuns…
Potrivit ultimului studiu realizat în acest sens de către cei de la Universitatea din Michigan, aproximativ 90% dintre părinții care au luat parte de studiu nu doar că poartă conversații cu cei mici atunci când conduc, dar sunt atenți la telefon sau chiar scriu mesaje ori vorbesc la telefon în timp ce șofează.
Aceeași cercetare mai arată că șoferii, ai căror copii nu sunt poziționați în scaune auto speciale, sunt de 2.5 ori mai dispuși să le fie atrasă atenția atunci când conduc, în comparație cu cei care aleg un scaun auto potrivit.
Care mai sunt principalele cauze pentru distragerea atenției? Unii părinți spun că cei mici scapă sau aruncă jucării pe podeaua vehiculului, alții spun că schimbă CD-ul cu muzică sau chiar caută informații online de pe telefon ori mănâncă la volan.
E adevărat, părinții sunt obișnuiți zi de zi cu multitasking-ul și de cele mai multe ori este mai mult decât folositor, dar atunci când suntem la volan ar trebui ca orice altceva să fie pe plan secund, iar siguranța noastră și a copiilor pe primul plan. Nu?
Daca vrei sa afli mai multe despre Bebetex si despre ce vor ei sa faca, te invitam pe blog.bebetex.ro si pe pagina de Facebook.

Cine este Bebetex?

Bebetex: Scaune auto copii - Magazin online de scaune auto pentru copiibebetex.ro este un magazin online ce se adreseaza tuturor parinţilor responsabili, ce doresc ca transportul copiilor lor sa se realizeze in condiţii de deplina siguranţa. Fie ca este vorba de carucioare, fotolii auto sau alte accesorii, bebetex.ro va ofera toate aceste produse. Totodata, scopul site-ului nostru este de a informa parintii in legatura cu tot ceea ce tine de siguranta copiilor si riscurile la care se supun.
Toate produsele comercializate sunt in concordanţa cu normele si standardele de calitate europene, carucioarele si accesoriile avand ultimul standard EN iar fotoliile auto fiind omologate ECE R44/04.

Sursă foto: jaimekop/ Flickr.com.