Tema: compunere despre proverbul “Vorba dulce mult aduce“! Eu v-am mai spus în trecut despre cât de simplu este să faci o compunere despre un proverb, aveți două modalități de a scrie imediat textul:

  • luați cuvintele ca atare, fără să vă gândiți la semnificația proverbului

sau

  • vă gândiți la ce înseamnă proverbul și vă imaginați o întâmplare hazlie care să reflecte semnificația lui

Să vedem la proverbul de mai sus ce iese, important este doar să nu vă fie frică să scrieți ce vă “spune” imaginația voastră. A scrie o compunere nu înseamnă să faci ceva ce au făcut și mii de alți elevi înaintea ta, ci să fii original și să ai idei noi mereu.

vorba dulce mult aduce

Sursa foto: http://bit.ly/iu9eiK


Pui de compunere 1Vorba e de fapt numele unei fetițe dulci de 12 ani care are o mamă vitregă ce o obligă să aducă zilnic alimente de la vecini. Săraca fată se duce din ușă în ușă și cere ceva de mâncare și adue în fiecare seară câte un sac de alimente. Vecinii o știu ca fiind fată harnică și știu situația ei, așa că de fiecare dată o ajută cu ce pot.
Cum scapă Vorba de traiul pe care îl duce? Mama ei se comportă așa pentru că tatăl ei este plecat din țară să lucreze, dar atunci când a venit înapoi și-a dat seama cât de rea este soția lui, așa că a decis să o dea afară pe mama cea rea din casă.
Pui de compunere 2 – Imaginează-ți că un rege are două fete. Una care are suflet bun, dar nu se gândește de două ori înainte să spună ceva și alta care este mai rea, dar care mereu are vorbe dulci de spus la adresa tatălui său.
Atunci când a venit vremea ca regele să lase tronul uneia dintre fete, nici nu a stat pe gânduri și a lăsat toată împărăția pe mâna fetei care vorbea frumos, dar cara era rea. Așa a început prințesa să se comporte urât cu toți supușii, să o facă pe sora ei slujnică în casă, să nu mai lase pe nimeni să mai intre sau să mai iasă din palat. Asta până când regele și-a dat seama că nu doar vorbele dulci contează, deși ele suntt cele care contribuie de multe ori la o impresie bună, ci sufletul unui om. La final, regele a decis să o detroneze pe fiica cea rea și să lase averea pe mâna fiicei care nu vorbea mereu frumos, dar avea un suflet cald.