C. are nevoie de idei pentru o temă complicată: titlul trebuie să fie “Sunt doar o piesă într-un joc de şah”, iar compunerea trebuie să conţină un autoportret, naraţiune, dialog, dialog cu alt eu şi reîntoarcerea în viaţa reală.

Analiza subiectului: cuvântul “doar” din titlu implică faptul că nu prea e combinaţie să fii piesă într-un joc de şah, probabil pentru că piesele de şah nu pot face nimic singure, ci sunt la mila jucătorului care le manevrează. Mie asta îmi spune că personajul principal vrea, încearcă să facă chestii de capul lui, dar nu reuşeşte, resemnându-se cu condiţia de simplă piesă.

De conţinutul bogat al compunerii va trebui să vă ocupaţi voi, iată însă câteva întrebări care sper să vă inspire.

Pui de compunere 1 – viaţa reală
Prima variantă este să interpretezi titlul ca pe o metaforă – să vorbeşti despre o situaţie reală (sau măcar posibilă) în care te-ai simţit ca o piesă de şah, adică făcând ce îţi cere altcineva, fără să poţi alege tu însuţi/ însăţi.

De exemplu, prietenul A îţi spune ceva rău despre prietenul B (de exemplu că a furat ceva). Tu te iei după ce a spus A şi începi să răspândeşti zvonul, sau nu mai vorbeşti cu prietenul B. Aflii apoi că B suferă din cauza asta (poate că fuge de acasă? sau altceva dramatic…), dar îţi spui că un hoţ merită să sufere. Apoi vine C la tine care îţi spune că nu-i adevărat, că A este cel care a furat şi a dat vina pe B.
Ai fost manipulat de A, i-ai făcut rău lui B fără să vrei, e ca şi cum ai fost doar un pion pe tabla de şah a lui A…

Pui de compunere 2 – imaginar
Te duci la o mătuşă ciudată în vizită, care îţi dă să bei un ceai dubios. Adormi pe neaşteptate şi te trezeşti într-o pajişte verde. Te dezmeticeşti şi îţi dai seama că eşti îmbrăcat/ă ciudat (autoportretul). Observi că pajiştea ta e pătrată şi că e înconjurată de alte pătrate şi… gata, te-ai prins, eşti pe o tablă de şah! Descrie piesele din jurul tău (dacă stai de vorbă cu ele ai scris şi dialogul) şi personajul care vă mută de colo-colo. Poţi încheia cu momentul în care altă piesă e pe cale să te scoată de pe ‘tablă’ (şi aici poate intra dialogul între tine-piesă-de-şah şi tine-care-erai-în-vizită-la mătuşă) şi descrie cum te trezeşti la mătuşă acasă, dormind cu capul pe o cutie de şah.

Spor la scris!