Pui de compunere 1
Primesti cadou o jacheta de la o matusa mai ciudata. Nu vrei sa o porti pentru ca ti se pare urata, dar esti obligat sa o faci in ziua in care matusa te cheama la ea in vizita. Pe drum spre ea, se intampla ceva extraordinar… Simti ca incepi sa te ridici de pe pamant, ca si cum jacheta te-ar face sa zbori. O studiezi cu atentie si observi ca nasturii jachetei au mici aripi transparente.

Descrie cum scoti jacheta de pe tine pentru a o privi mai bine si auzi niste voci venind dinspre nasturi…

Ce iti spun acestia? Care este povestea lor? Unde vor sa te duca in zbor? Sunt toti nasturii de acord unii cu altii, sau unii vor sa te duca intr-un loc si altii in alt loc? Cum au ajuns ei pe jacheta? I-a gasit si cusut matusa ta sau vin de altundeva?

Alege apoi cum vrei sa continue povestea… Te lasi purtat de nasturii zburatori? Unde ajungi? Pe cine intalnesti? Ce ti se intampla? Cum ajungi in cele din urma inapoi la matusa ta? Ce are ea de zis despre jacheta pe care ti-a oferit-o? Ce intentionezi sa faci pe viitor cu jacheta si nasturii zburatori?

Pui de compunere 2
Se stie ca exista o specie de zane carora le place sa-si bage nasul si baghetele magice in industria textila. Acestea se strecoara in fabricile de nasturi si fac tot felul de vraji care transforma nasturii normali in nasturi zburatori. Descrie cum ai aflat despre aceasta legenda (dintr-o carte, de pe internet, de la cineva…) si cum te-ai hotarat sa pornesti in cautarea lor… Te duci prin mercerii si alegi cu grija nasturii care par inaripati? Te plimbi prin magazine de haine cu o forfecuta mica si colectionezi nasturii zburatori pe care ii gasesti? Agati nasturi zburatori de pe hainele colegilor sau prietenilor?

Ce se intampla apoi cu colectia ta de nasturi zburatori? Ii tii la un loc doar de dragul colectiei? Ii cosi pe toti pe o haina in speranta ca te vor ajuta sa zbori in inaltul cerului? Ii pui sa-ti povesteasca pe unde s-au plimbat si ce au vazut? Sau speri ca intr-o zi zanele vor veni sa-i ceara inapoi si atunci le vei putea cere sa te poarte pe meleagurile lor?

Pui de compunere 3
Descrie cum ai inventat tu nasturii zburatori. De exemplu, ai luat niste nasturi multicolori, de forme diferite (descrie cum arata, de unde i-ai luat…) si le-ai construit aripi din hartie colorata (sau din ce altceva?). I-ai pus apoi intr-un cuib de porumbei, pentru ca nasturii sa invete sa zboare odata cu puii de porumbei. I-ai ajutat sa exerseze cele invatate construind o rampa de decolare si una de aterizare la tine in camera (descrie si cum/ din ce materiale ai facut rampele). Descrie apoi ce intentii ai pe viitor cu nasturii tai zburatori… Ce vrei sa faci cu ei? Sa-i folosesti? Cum? De ce? Sa-i vinzi? Sa-i faci cadou? Cui si de ce?

Spor la scris!