Tema: compunere despre un fotoliu fermecat

Orice pui de compuneri alegi sa cresti, imagineaza-ti, in cele mai mici detalii, fotoliul fermecat despre care va fi compunerea ta. Profita de libertatea pe care ti-o ofera tema si nu uita ca posibilitatile sunt infinite cand vorbim despre ceva “fermecat”(ca in desenele animate 🙂 ).
– Ce calitati il fac deosebit? In ce fel este fermecat? (vorbeste, zboara, stie viitorul, indeplineste 3 dorinte, calatoreste in timp, se teleporteaza, face ordine in camera, joaca foarte bine poker…)
– Cum arata fotoliul? (mare, mic, colorat, transparent, luminos, invizibil…). Este un fotoliu modern sau o piesa antica de mobilier? Cate picioare are (daca are)? Cate persoane incap pe el?
– Cum ai descoperit ca fotoliul este fermecat? Unde? Cand? Mai stie cineva de existenta lui?
– Mai exista si alta mobila fermecata de care stii?

Raspunde, pe o ciorna, la intrebarile de mai sus. Inchide ochii si admira imaginea, acum mai clara si completa, a fotoliului fermecat. Sunt convins ca e spectaculos. Merita sa fie in centrul atentiei in compunerea ta.

Pui de compunere 1 – dialog
– intre tine si fotoliul fermecat – Despre ce vorbiti? Iti povesteste/ ii povestesti ceva? Te roaga/ il rogi ceva? Va jucati? Cum? Te invata/ il inveti ceva?
– intre fotoliul fermecat si o fata de masa fermecata care s-a indragostit de el.
– intre fotoliul fermecat si vrajitorul care l-a facut.
– intre tine si un prieten caruia ii povestesti despre fotoliul fermecat.

Daca ti se pare mai simplu, poti scrie compunerea sub forma unei scrisori sau a unui schimb de scrisori, pornind de la aceleasi dialoguri.

Pui de compunere 2 – aventura
– aventura prin care ai trecut ca sa gasesti fotoliul fermecat – Ai fost singur sau te-a mai insotit cineva? Cat timp a durat? Pe unde ai calatorit? Ce ai invatat?
– aventura in care ai plecat impreuna cu fotoliul fermecat. Prin ce peripetii ati trecut? Cum v-ati jucat? Cum v-ati ajutat unul pe celalalt?
– aventura prin care trece un spiridus trimis sa caute materialul indispensabil pentru a construi fotoliul fermecat (roua de la polul nord, panza de paianjen extraterestru, lemn din copacul cu glume, solzi de anaconda cu 2 capete…)

Pui de compunere 3 – puncte de vedere diferite
Descrie cum vede fotoliul fermecat lumea inconjuratoare. Ce lucruri i se par lui fermecate? Ce-i place? Ce nu-i place? Ce prieteni are? Cum alege pe cine ajuta? Cum isi petrece o zi obisnuita? Ce vise/ dorinte are?

Spor la scris!