Tema: compunere despre proverbul ”Leneșul mai mult aleargă, iar scumpul mai mult păgubește”

Sursa foto: http://bit.ly/gMXSiL

Pui de compunere 1 – Proverbul se referă la faptul că atunci când cineva este leneș simte că face extrem de multă muncă, deși nu este nici pe departe adevărat. La fel cu cei care sunt zgârciți, în contexul de față sunt  numiți “scumpi” care deși nu cheltuie mulți bani, ei consideră că au dat o avere.
Prima idee de compunere ar fi să te gândești la două personaje, să le spunem Tom și Tim. Tom este cel leneș și este înalt și slab, iar Tim este cel zgârcit și este mic de statură și vede cu un singur ochi.
Tom și Tim sunt frați și zi de zi pentru ei există o aventură de care trebuie să treacă. De exemplu, dacă Tom consideră un efort fantastic și atunci când deschide ușa cuiva, Tim nu vrea nici în ruptul capului să dea vreun ban din buzunarul său. Așa se face că Tom își cheltuia toți banii până când ajungea să îi ceară tot lui Tim împrumut, iar Tim făcea toată treaba în casă până când obosea atât de tare încât îi cerea lui Tom ajutor.
Pui de compunere 2 – Poți lua povestea invers… dacă vrei să sucești totul încearcă să povestești despre cineva care era extrem de harnic, dar care este considerat de toți foarte leneș și de altcineva darnic, dar văzut de toată lumea ca fiind o persoană zgârcită.