Via request by comment.

Lary are nevoie de idei pentru o compunere despre o “dimineaţă de vară la munte”, mai precis în satul Izvoare din judeţul Maramureş. Nu am fost niciodată acolo, aşa că puiul de compunere va fi unul generic despre dimineţi de vară la munte, iar voi îl puteţi adapta la orice sat sau localitate vreţi voi.

Pui de compunere 1 – clasic
Pentru mine dimineaţa începe oarecum noaptea, cu prima geană de lumină. Vara asta se întâmplă pe la 4 şi ceva. Pe măsură ce soarele se apropie de răsărit şi începe să se ridice pe cer, peisajul se schimbă foarte repede, trecând printr-o mulţime de nuanţe. În acelaşi timp, parcă se schimbă ceva şi în intensitatea vântului… ori creşte, ori scade, ori dispare, ori apare. De asemenea, odată cu lumina încep să se trezească şi tot felul de animale şi animăluţe, care încep să se foiască, să cânte, să se plimbe, să se întindă, să mănânce etc.

La munte mi se mai par fascinante jocurile de umbre, faptul că deşi soarele e sus pe cer şi deja nu te mai poţi uita la el, în unele zone e încă întuneric.

Acum… În funcţie de cum arată satul / localitatea cu pricina, povestiţi aceste schimbări în cât mai multe detalii referitoare la culori, imagini, vânt, animale, soare, nori, dealuri, munţi, case, oameni etc. Pentru a putea descrie cât mai mult, încercaţi să folosiţi toate simţurile (văz, auz, miros, gust, tactil…).

Începutul şi finalul compunerii pot fi momentul pe care îl consideraţi voi începutul dimineţii şi cum se poate recunoaşte şi respectiv momentul pe care îl consideraţi sfârşitul dimineţii şi cum ştiţi că începe ziua. Ar fi interesant ca pentru ambele momente să vă găsiţi un semn foarte specific pe care să îl descrieţi, menţionând şi cum vă simţiţi voi în faţa acelui fenomen (de exemplu prima geană de lumină, cântecul cocoşului, primul foşnet de frunză, primul ciripit de pasăre, primul punct de lumină pe care îl desenează soarele pe cer când răsare… etc.)

Pui de compunere 2 – “modern” 🙂
Imaginaţi-vă o dimineaţă de vară ca personaj. Cum arată? Din ce elemente se compune? Cum e îmbrăcată? Cum îi stă părul? Ce culoare au ochii? Poartă vreun obiect deosebit cu ea? etc…. cât mai multe detalii.

Povestiţi cum s-a născut această dimineaţă de vară şi, pe scurt, cum a parcurs ea diferite forme de relief prin lume (mare, oraş, câmpie, ocean…). Povestiţi apoi cu mult mai multe detalii, cum a fost pentru ea când a ajuns prima data la munte, în satul / localitatea care vi se cere. Ce a văzut? Ce i-a plăcut cel mai mult? Cum a cuprins / cum s-a întins peste zona respectivă? Cum i-a plăcut sau ce a simţit când a apărut pentru prima dată în faţa locuitorilor, animalelor şi plantelor de acolo? Ce a făcut după ce şi-a terminat treaba? Unde s-a dus mai departe?

Spor la scris!