Via request pe mail.

Cătălin are nevoie de idei pe tema “animalul meu preferat”. Profit de ocazie pentru a mai da nişte sfaturi de ordin general.

Atunci când vi se cere să faceţi o compunere despre ceva, orice, preferat / de vis / ideal / iubit şi aşa mai departe, cred că profesorul respectiv chiar aşteaptă sinceritate totală din partea voastră şi nu vrea ceva ca din cărţi. Lui Cătălin îi voi pune câteva întrebări care să îl ajute să-şi scrie compunerea. Ceilalţi, vă puteţi inspira din aceste întrebări pentru a vă scrie “preferinţele”, oricare ar fi ele.

Pui de compunere
– Care este animalul tău preferat?
– Descrie-i înfăţişarea în cât mai multe amănunte… specie, rasă, culoare, blană / pene / solzi, culori, forme…
– Ce-ţi place la el? Ceva din cum arată? Ceva din ce face? Ceva din ce puteţi face împreună? Toate la un loc? [detalii, detalii, detalii! :)]

– Ai un astfel de animal? Ce faci cu el? Când? Unde? Cum?
– Dacă nu ai un astfel de animal, dar este un animal domestic, cum îţi închipui că ar fi dacă ai avea? La fel, ce ai face cu el? când, unde, cum?
– Dacă nu ai un astfel de animal şi este vorba de un animal sălbatic, l-ai vâzut vreodată în realitate? În ce context / situaţie? Cum te-ai simţit să te afli aproape de el? Mai vrei să repeţi experienţa?
– […] dacă nu l-ai văzut în realitate, de unde ştii de el? cărţi? televizor?

Nu trebuie neapărat să răspunzi la întrebări în ordinea asta… Gândeşte-te la răspunsuri înainte să te apuci să scrii, astfel încât compunerea să “curgă” firesc, aşa cum ţi se pare ţie că se înşiruie detaliile cel mai bine.

De asemenea, nu uita că pentru orice temă, poţi să faci o mică plimbare în tărâmul fantastic… Animalul tău preferat ar putea fi un dragon, o sirenă, o struţo-cămilă, un tigru cu cap de leu sau un peşte zburător care îndeplineşte dorinţe… Oricare ar fi, se aplică aceleaşi întrebări 🙂

Spor la scris!