Tema: Compunere care să argumenteze afirmația “creația este o căutare care implică efort și incertitudini”.

Înainte de a continua, aruncați o privire și pe “Creația este un joc, o aventură“.

Eu nu o să pot vedea niciodată creația ca pe ceva neplăcut, așa că puiul de compunere îți propune întrebări și idei care arată că efortul și incertitudinile sunt ok! 🙂

Pui de compunere
– Gândește-te la ceva ce ți-ai dorit tu să creezi, sau la ceva ce și-a dorit un prieten/ o rudă să creeze sau la o operă (carte, cântec, tablou…) care îți place ție în mod deosebit.
– Dacă e vorba despre tine sau cineva apropiat, descrie care a fost drumul, căutarea de la prima idee până la “produsul” final. Cum a venit ideea? Cum s-a dezvoltat? Ce variante a avut până la forma finală? Cum a ajuns să se materializeze, să treacă de la idee la realitate?

Exemplu: ai scris o poveste despre o fata care nu vorbește. Cum/ când/ de ce ți-a venit ideea? Cum ai imaginat apoi povestea? Cum ai construit-o? Cum ai adăugat și alte personaje? Cum ți-ai imaginat locurile în care se desfășoară acțiunea? Cum ai corectat, dezvoltat ideea pe parcurs? Cum a fost să și scrii efectiv povestea, cum te-ai simțit?

– Dacă e vorba despre un alt artist, imaginează-ți care ar fi răspunsurile lui/ ei la întrebările de mai sus? Nu contează dacă e sau nu ‘adevărat’ cum crezi tu, important e să-ți imaginezi și să propui niște variante.
– Pentru oricare dintre cele două variante (reală sau imaginară), menționează și descrie ce a fost greu, ce a durat mult, ce n-a mers (efortul) și care au fost momentele sau situațiile în care creatorul nu a fost sigur pe ideea sa (incertitudinile) și cum a reușit să meargă mai departe.

Spor la scris!