Tema: compunere despre fotbal, handbal, sau sport în general

Pui de compunere 1 – Cuminte
– Alege un sport și o echipă preferată.
– Descrie pe scurt regulile jocului (câți jucători într-o echipă, ce fel de teren, ce e voie ce nu e voie, cine câștigă, și așa mai departe).
– Spune cât de popular e sportul în lume (de exemplu, ca fotbalul e foarte popular în Europa și America de Sud, dar mai puțin în America de Nord, sau că rugby-ul e la el acasă în Noua Zeelandă…).
– Spune două vorbe și despre echipa ta preferată (cum se numește clubul, din ce oraș și/ sau țară e, care e jucătorul tău preferat, de ce, cum arată de obicei echipamentul…)
– În încheiere, spune și care e rolul acelui sport în viața ta, dacă îl practici și tu sau nu, dacă intenționezi să te apuci de el sau rămâne doar ceva ce îți place să urmărești.

Pui de compunere 2 – Pasionat
Dacă te fascinează sportul așa cum l-a fascinat pe fratele meu, fă o scurtă cercetare despre istoria sportului în general, sau istoria sportului care îți place ție (fotbal, handbal, tennis, rugby, golf…). Află de unde e a pornit și cum se juca la început, cum a evoluat și s-a schimbat, și cum arată acum. Cei care l-au inventat ar mai reuși să se joace în zilele noastre? Poți inclusiv să inventezi un străbunic sau altă rudă îndepărtată care a asistat la primele zile ale unui sport și care ți-a povestit tot istoricul.

Pui de compunere 3 – Pentru profi cu simțul umorului
Definiția din DEX a sportului este următoarea:

SPORT, sporturi, s.n. Complex de exerciții fizice și de jocuri practicate în mod metodic, cu scopul de a dezvolta, de a întări și de a educa voința, curajul, inițiativa și disciplina.


Din punctul acesta de vedere, descrie un sport inventat de tine:
– cu prietenii
– între animale
– între creaturi de basm
– între personaje istorice

Imaginează-ți:
– Cu ce se joacă? (minge, cracă, mașinuțe, baloane, furculițe, hârtie…)
– Cum se joacă? (care sunt regulile, ce au de făcut jucătorii, se joacă individual sau în echipe, cine câștigă și cum, cine și cum pierde…)
– Unde se joacă? (unde e și cum arată terenul sau spațiul, e pe Pământ sau pe altă planetă, într-o vale, o pădure, în apă, în aer, pe rafale de vânt…)
– Cum s-a inventat? Din greșeală sau intenționat?

Dacă imaginația ți-e în formă, închipuie-ți și:
– Unde e acest sport cel mai popular și de ce?
– Cum se comportă fanii și cum susțin echipa favorită?
– Descrie-ți echipa favorită, cum arată jucătorii, echipamentul, arbitrii etc.

Spor la scris!