Tema: o compunere cu titlul “Copilărie”, pornind de la citatul:

“Așa eram eu la vârsta cea fericită și așa cred că au fost toți copiii, de când îi lumea asta și pământul” (Ion Creangă, “Amintiri din copilărie”).

Pregătire
Recitește pasajul din care a fost extras citatul (îl găsești aici) pentru a înțelege cât mai bine ce vrea să spună autorul prin “așa eram eu, și așa cred că sunt toți copiii”. Așa cum?

Buuun… acum, eu nu prea înțeleg ce se așteaptă de la tine:
– O compunere despre felul în care copilăria ta se aseamănă cu a lui Ion Creangă?
– O compunere despre faptul că toți copiii copilăresc la fel? Că toate copilăriile se aseamănă?
– O compunere despre faptul că orice copilărie e fericită și lipsită de griji?

Iată câteva întrebări și sugestii, care să te ajute să-ți alegi ideile și abordarea.

Pui de compunere 1 – cuminte
– Pornind de la textul lui Creangă, cum ai descrie tu copilăria în două vorbe, cu cuvintele tale?
– În ce măsură se aseamănă copilăria ta cu cea descrisă de Creangă? În ce fel se deosebește?
– Ce amintiri crezi că-ți vor rămâne la fel de vii ca cele descrise de Ion Creangă? Ce întâmplări crezi că-ți vor rămâne în memorie până la adânci bătrâneți? Aceste întâmplări, cum se aseamănă și cum se deosebesc de cele descrise de Creangă?

Pui de compunere 2 – ghiduș
Începe cu citatul din Creangă. Spune apoi că ai înțeles ce vrea să spună, pentru că un spiriduș te-a vrăjit cândva și ți-a permis să te pui în pielea mai multor copii, pentru a descoperi cum simt și trăiesc ei copilăria. Tu ai ales să intri în pielea lui Creangă, și apoi a înca doi sau trei copii (Cine? Prieteni de-ai tăi? Părinții tăi când erau mici? Bunicii? Frați sau surori?). Copiii pe care i-ai “vizitat”, au copilării asemănătoare? În ce fel? Au trăit copilăria la fel? Cum? Ajută-te și de toate întrebările de mai sus pentru a dezvolta compunerea.

Pui de compunere 3 – și mai ghiduș
Scrie-ți compunerea de parcă ar fi o însemnare din jurnalul unei pisici, una din mâțele din textul lui Creangă. Descrie toate ideile scrise mai sus din perspectiva/ cu ochii unei pisici. Cum vede ea “fericirea” copiilor? Cum trăiește ea copilăria lor? Și așa mai departe…

Spor la scris!