Pentru că rafturile magazinelor sunt pline de încălțăminte pentru copii, părinții se simt copleșiți și nu știu cum să aleagă pantofii potriviți. Dacă și tu ești unul dintre ei, trebuie să ții cont de câteva principii utile atunci când achiziționezi încălțăminte pentru cei mici, în special când vine vorba de pantofii sport, utili pentru activitățile fizice care îi dezvoltă armonios.

Iată cum poți achiziționa pantofii potriviți în funcție de activitățile copiilor, astfel încât să le asigure stabilitatea picioarelor și comoditatea, fără a le limita mișcările din timpul mersului.

Încălțămintea potrivită pentru joaca în parc

Din momentul în care copiii încep să meargă fără ajutor, pantofii aleși pentru pentru joaca în parc sau în propria curte trebuie să corespundă mai multor criterii:

  • Alege încălțăminte sport în mărimea potrivită! De regulă, se recomandă ca pantofii sport să fie mai mari decât piciorul cu aproximativ 1 cm. Dacă tenișii sau adidașii sunt prea mici, pot provoca răni, bătături sau chiar deformarea piciorului.
  • Cumpără pantofi sport ușori, din materiale precum pânza, care să nu îngreuneze mersul sau joaca celor mici.
  • Pantofii sport trebuie să aibă vârful suficient de înalt și de larg, astfel încât să nu pună presiune asupra degetelor copiilor. În timpul activităților fizice, degetele trebuie să fie drepte.
  • Partea superioară a pantofilor sport nu trebuie să strângă piciorul. De aceea, există pantofi cu șiret sau cu scai. Cei cu șiret sunt indicați pentru copiii care abia încep să meargă, în timp ce modelele cu scai aduc un avantaj suplimentar copiilor mai mari, deoarece se pot încălța și descălța ușor, fără ajutor. Găsești pantofi sport marca Fila, cu șireturi din material, ideali pentru activitățile zilnice ale copiilor.
  • Pantofii sport pentru copii nu trebuie să aibă căputa prea înaltă. Astfel, gleznele pot fi îndoite și îndreptate liber, fără efort. Acest tip de pantofi asigură stabilitatea gleznei și sunt potriviți pentru alergare sau sport în aer liber. Perechile de pantofi sport cu căpută înaltă sunt recomandați pentru mersul pe suprafețe accidentate, ca în cazul drumetiilor la munte.
  • Totodată, încălțămintea sport pentru copii nu trebuie să fie grea. Dacă cei mici se forțează să ridice piciorul, există șansa să calce strâmb și plat.
  • Pantofii trebuie să aibă o talpă flexibilă, dar nu prea moale și să fie confecționați din materiale naturale, pentru un plus de confort.

Încălțămintea potrivită pentru sport

Copiii aleg ca sport preferat fotbalul, baschetul sau tenisul, încă de la vârste fragede. Pentru a face performanță în aceste sporturi, cei mici au nevoie, pe lângă un echipament adecvat și multă dăruire, și de încălțăminte sport de calitate, care să le asigure confort.

De pildă, pentru antrenamentele de fotbal, copiii au nevoie de ghetele potrivite, care se aleg în funcție de suprafața pe care se joacă și de stilul de joc. Poți opta pentru o pereche de ghete din material sintetic, care au o greutate redusă și sunt ideale pentru jocul de viteză. Modelele cu crampoane sunt cele mai răspândite, deoarece au o talpă flexibilă și susțin mișcările naturale ale piciorului.

La fel de utile sunt și perechile de pantofi sport cu talpă din cauciuc, în combinație cu plastic, care asigură aderență pe o suprafață sintetică, indiferent de sportul practicat. Caută încălțăminte sport acoperită cu material sintetic, care nu se deteriorează ușor din cauza umezelii și asigură control asupra mingii. Evită încălțămintea din piele rigidă, care împiedică dezvoltarea piciorului și nu permite pielii să respire în timpul orelor de sport.

Sfaturi practice pentru alegerea încălțămintei sport pentru copii

Când alegi încălțămintea pentru copii, poți ține cont și de următoarele sfaturi:

  • Verifică întotdeauna pantoful sport stâng și cel drept, care trebuie să fie de aceeași mărime.
  • Pantoful stâng și cel drept trebuie să fie la fel de înalți în dreptul călcâiului, astfel încât să asigure confort.
  • Pantofii sport pot fi pipaiti cu atenție în interior, pentru a observa dacă nu există cusături incomode, care favorizează apariția bataturilor. Talpa interioară nu trebuie să fie desprinsă, astfel încât să deranjeze în timpul mersului.
  • Dacă pantofii sport se încheie cu șiret, verifică dacă acestea sunt simetrice iar găurile sunt la aceeași distanță, pentru ca șireturile să fie încheiate corect și să susțină piciorul.

Ține cont de aceste sfaturi și achiziționează pantofii potriviți pentru copii, indiferent dacă au nevoie de încălțăminte pentru sporturi, pentru alergare sau pentru simple plimbări în parc.