Oboseala este o stare comună la orice vârstă, mai ales în pruncie. La sfârșitul unei zile pline de activități, este normal ca un copil să fie epuizat. De asemenea, atunci când apare senzația de foame între mese, copiii pot dezvolta o stare de slăbiciune fizică. Acestea sunt lucruri obișnuite care nu trebuie să te alarmeze. Însă, o stare persistentă de oboseală, în condițiile unui program normal de somn, poate fi semnul unei afecțiuni. În acest caz, se recomandă un consult medical. 

Starea de somnolență pe timpul zilei, pierderea interesului pentru activități, în mod normal, plăcute, pierderea concentrării și scăderea capacității de activitate fizică sunt semnele oboselii cronice. Iată ce afecțiuni pot sta la baza senzației de epuizare. 

Infecțiile

Infecțiile, foarte frecvente în copilărie, sunt cea mai comună cauză a oboselii la cei mici. Infecțiile tractului respirator (răceala comună, sinuzita), infecția urechii și mononucleoza infecțioasă provoacă o stare de oboseală încă dinaintea apariției simptomelor și până la vindecarea completă. În aceste cazurii, pot apărea și febra, durerile de cap, inflamarea ganglionilor, durerea în gât, tusea, congestia nazală, durerea de ureche. Infecțiile trebuie diagnosticate și tratate corespunzător, pentru a evita complicațiile. 

Astenia de primavara

Stare de epuizare fizică și psihică, astenia de primăvară afectează activitățile din viața de zi cu zi. Cauzele asteniei de primăvară includ schimbarea climatică, dezechilibrele hormonale și alergiile. Pe lângă oboseală accentuată, astenia de primăvară poate provoca tulburări de somn și de personalitate și chiar depresie.

Pentru a preveni și ameliora această tulburare, este important ca puiul să mănânce sănătos și variat, dar și să facă mișcare.

Astmul bronșic

Astmul bronșic este o afecțiune respiratorie care apare cel mai frecvent în copilărie. Astmul provoacă dificultăți de respirație, din cauza inflamației căilor respiratorii. O respirație îngreunată nu asigură necesarul de oxigen pentru organism, ceea ce provoacă oboseală. 

Astmul bronșic este cauzat de diverși agenți iritanți precum părul de animale, mucegaiul, fumul de țigară, infecțiile respiratorii și factorii genetici. Astmul se tratează cu medicamente prescrise de medic, dar și cu remedii naturiste care îmbunătățesc respirația, toate produsele fiind disponibile în farmaciile Dr.Max

Malnutriția

Alimentația asigură energia necesară desfășurării tuturor reacțiilor din organism, dar și activităților fizice și intelectuale. O alimentație deficitară poate duce la o scădere a capacității fizice și intelectuale, manifestată printr-o senzație accentuată de oboseală. Malnutriția este cauzată de o alimentație incompletă, caracterizată de un deficit de nutrienți, poate afecta creșterea și dezvoltarea organismului.

Anemia

Anemia reprezintă scăderea nivelului de hemoglobină din sânge, proteina responsabilă de transportul oxigenului către țesuturi. O cantitate deficitară de oxigen produce oboseală. Anemia este frecvent cauzată de carența de fier, dar poate apărea și din cauza deficitului de vitamina B12 și de acid folic. O alimentație echilibrată previne și tratează această afecțiune. 

Problemele cardiace

Problemele cardiace la copii au, în general, cauze ereditare. O inimă care nu funcționează corespunzător nu asigură necesarul de oxigen și de nutrienți către țesuturile corpului. Acest lucru cauzează o stare de epuizare. De asemenea, capacitatea de efort este scăzută din cauza problemelor cardiace, așa cum sunt, spre exemplu,i aritmiile. 

Depresia și anxietatea

Anxietatea și depresia sunt tulburări comune și în rândul copiilor. Problemele familiale, cum ar fi divorțul părinților, dificultățile de ordin social (bullying, apartenența la un grup, etc) sau incapacitatea de a face față cerințelor școlare pot fi cauze ale anxietății și depresiei. În cazul depresiei, este necesară implicarea specialiștilor pentru un tratament corespunzător, deoarece suicidul este un fenomen întâlnit și la copii și adolescenți. 

Hipotiroidia 

Hipotiroidia este o afecțiune a glandei tiroide, caracterizată de o producție deficitară a hormonilor tiroidieni. Glanda tiroidă are rolul de a regla metabolismul și a funcțiilor vitale. Hipotiroidismul se manifestă prin astenie fizică, creștere întârziată, pierderea poftei de mâncare, câștigul în greutate, mărirea în volum a glandei (gușa).

Cancerul

Mai rar, oboseala la copii poate apărea în prezența cancerului. Indiferent de tipul de cancer, acesta consumă multă energie, ceea ce produce o stare de epuizare și scădere în greutate. 

Așadar, oboseala este un lucru obișnuit în rândul copiilor, însă, atunci când devine cronică, poate anunța prezența unor afecțiuni. Nu este cazul să intri în panică, dar programează un consult medical pentru un diagnostic și un tratament corect.