Viaţa este o sumă de obiceiuri zilnice.

Indiferent că îţi dai seama sau nu, la finalul anului rămâi cu foarte puţin din ceea ce ţi-ai propus să faci la fiecare 1 ianuarie, iar ceea ce ai este în mare parte ceea ce ai făcut în fiecare zi: şcoală sau muncă de la 8 la 16, activităţi cu copiii, cumpărături, poate ceva odihnă în weekend. De câte ori ţi-ai propus să începi să mergi la sală de luni sau să nu mai leneveşti pe canapea în fiecare sâmbătă, ci să faci ceva activ şi antrenant?

Cea mai bună metodă să spui pe 31 decembrie „Da! De data asta am reuşit!” este să începi să faci mici schimbări care în timp se vor transforma în lucruri mari şi vor avea un impact important asupra vieţii tale.

1.Petrece timp în natură

Eminescu, Topârceanu sau Coşbuc nu au scris întâmplător despre codri, gâze şi nămeţi. Îţi aminteşti cum era în copilărie, când mergeai la bunici şi te pierdeai ore întregi în liniştea din livadă? Natura ne încarcă cu energie. Încearcă, de exemplu, doar să stai la soare, fără să faci ceva anume. Dacă nu eşti adeptul statului în ploaie sau al vântului sălbatic, poţi doar să ieşi în parc şi să admiri verdele, murmurul, puţina linişte din inima oraşului.

2. Aleargă

Da, ştiu, nu ai timp. Da, ştiu, ai de călcat rufe, de trimis o grămadă de e-mailuri, de făcut cumpărături. Dincolo de asta, ai avut o zi atât de plină la birou… de unde energie să mai şi alergi? Ei bine, mişcarea face minuni. Cel mai greu este până începi, căci apoi… nu te vei mai putea opri.

Pe lângă faptul că activitatea fizică reduce nivelul hormonilor stresului, fii sigur că puţină mişcare este cel mai bun cadou pe care ţi-l poţi face singur, în fiecare zi. Nu îţi place alergarea? Foarte bine. Du-te la dans, la fotbal, tenis, sau pur şi simplu ieşi la o plimbare prin parc. Când îţi pui corpul la treabă, mintea ta va avea grijă să aşeze singură lucrurile în ordine. Cât de mult ţi-ai dorit uneori să fie cineva acolo care să facă ordine?

3. Citeşte

Citeşte oricând, oricum, orice îţi pică în mână. Citeşte dimineaţa, seara, la prânz. Citeşte în autobuz, în metrou, la munte şi la mare.

Nu, nu spun să stai cu nasul doar în cărţi, dar oferă cât de des poţi câteva zeci de minute unei cărţi. Şi da, unei cărţi, nu unui e-book sau unui articol. Ia o carte – o carte reală pe care să o ţii în mână, aşează-te undeva şi citeşte. Citind, asculţi ce are cartea de spus, iar cartea te ascultă pe tine – aici începe magia. Să citeşti nu este un act static – şi cu atât mai puţin unilateral. Cartea este o bancă pe care te întâlneşti cu lumi, cu oameni, cu visuri şi idei.

S-ar putea să îţi fi atras atenţia faptul că am spus „Citeşte orice”. Ei bine, da, orice! Oamenii sunt de toate felurile, iar cărţile la fel. Unii citesc Nietzsche, alţii Eminescu. Unii citesc cărţile copilăriei, iar alţii aleg câte ceva pe sufletul lor din top 20 de cărţi de dragoste pe care să le citeşti. Indiferent ce te face să vibrezi, ia acasă cartea – oferă-i şi oferă-ţi timp.  

3+1. Opreşte-te

Da, ai citit bine: opreşte-te. Auzi peste tot şi inclusiv în rândurile de mai sus ce ai putea să faci pentru a fi mai fericit. Auzi: meditează, du-te la cursurile de pian, du-te la teatru, vorbeşte mai des cu prietenii, scrie, citeşte, dansează. Ei bine, secretul este de multe ori scris chiar acolo în tine, numai că de atâta alergat între e-mailuri, mall şi ieşiri cu prietenii ai uitat să te opreşti şi să-ţi citeşti literele mici din suflet. Aşadar, ia-ţi în fiecare zi măcar 3+1 minute să te gândeşti la ce simţi, la cum te simţi, la ce vrei. S-ar putea să îţi dai seama că habar nu aveai!

3+2. Fă-o acum

Pentru unii, fericirea este o conversaţie cu un om drag, o mână de cireşe proaspăt culese sau o carte veche şi ieftină din anticariat. Indiferent ce te face fericit, trebuie să faci să se întâmple acum: pune mâna pe telefon şi sună-i pe cei pe care îi iubeşti, culege cireşele din grădina bunicii şi cumpără cărţile acelea pe care de mult ţi le doreşti.

O regulă în managementul timpului spune „Dacă durează mai puţin de 2 minute, fă-o acum”. Aşa că orice ai citit mai sus şi îţi place sau orice ţi-ai dat seama că ai vrea să faci după ce ai urmat ce scrie la punctul „3+1”, fă-o acum, indiferent că ia 2, 20 de minute sau 2 ore – o faci pentru tine!