Nașterea unui copil este un moment important din viața tuturor părinților și reprezintă un motiv de fericire. Însă, dacă ești mamă pentru prima dată, poate fi dificil să îngrijești un copil și, mai ales, poți avea multe întrebări fără răspuns. 

Consultul medical la pediatru are rolul de a-i verifica micutului starea de sanatate și nivelul de dezvoltare. Specialiștii recomandă 9 consultații pediatrice până la vârsta de 18 luni. Acestea sunt, de asemenea, foarte importante și pentru liniștea părinților, îngrijorați, deseori, din motive nesemnificative. Cel mai indicat este să ceri sfatul medicului pediatru în legătură cu orice dificultăți întâmpini în îngrijirea celui mic.

Cum am grijă de cordonul ombilical?

Cordonul ombilical se usucă și cade singur, în prima săptămână din viață sau până la vârsta de 3 săptămâni. Totuși, momentul poate reprezenta o îngrijorare pentru multe mame. De aceea, este important să întrebi medicul cum manevrezi corect cordonul ombilical, cum îl poți menține curat dar și să-l anunți dacă sesizezi orice modificare la nivelul cordonului. În caz că observi secreții în zona buricului, întreabă pediatrul ce trebuie să faci, exact, pentru că ar putea fi semn de infecții.

Cum îi fac baie corect?

Îmbăierea poate fi un proces dificil pentru mulți părinți, întrucât copilul trebuie ținut într-o anumită poziție, iar plânsul acestuia te poate face să îți pierzi calmul. De asemenea, în primele zile de la naștere, spălarea copilului poate fi mai dificilă din cauza cordonului ombilical. Ar fi mai indicat ca acesta să nu se ude, deoarece trebuie să se usuce și să cadă. Întreabă pediatrul cum trebuie să ții copilul în timpul băii, care este temperatura corectă a apei, ce produse să folosești și cât de des trebuie acesta îmbăiat.

Cum îi administrez, corespunzător, vitamina D?

Vitamina D trebuie suplimentată încă din a 7-a zi de viață și până la aproximativ 15 ani, în scopul prevenției rahitismului. Întreabă medicul cum îi administrezi corect suplimentele cu vitamina D, care sunt cele mai recomandate branduri și cum dozezi substanța. 

Care este cea mai sigură poziție pentru somn?

Specialiștii recomandă ca bebelușul să doarmă pe spate, pentru a evita sindromul de moarte subită. De asemenea, pentru a evita regurgitarea în timpul somnului, ai grijă ca pruncul să elimine gazele din stomac, după ce îl hrănești. Întreabă medicul pediatru care sunt pozițiile recomandate pentru somnul bebelușului și cum previi riscurile problemelor din timpul somnului (cum ar fi, vărsăturile).

Copilul meu doarme cât trebuie? 

Dacă te îngrijorezi cu privire la ritmul circadian al copilului, întreabă medicul cât ar trebui să doarmă pentru vârsta sa. În general, un bebeluș doarme 16 ore pe zi. Întreabă medicul de câte ori, și la ce interval de timp, trebuie trezit copilul pentru alăptat. 

Când trebuie să mă îngrijoreze febra?

Febra copilului sperie mulți părinți, însă, aceasta este un mecanism natural de apărare în cazul unor infecții. Întreabă pediatrul cum e cu febra la copii, care este temperatura care ar trebui să te trimită cu micuțul la urgențe și cum gestionezi febra acasă, într-un mod corect. 

Copilul meu se dezvoltă armonios? 

La fiecare consult, medicul evaluează creșterea și dezvoltarea copilului, în funcție de anumite grafice. În acest mod, poți afla dacă micuțul tău se încadrează în parametri normali. O dezvoltare deficitară poate fi semnul unei malnutriției sau malabsorbției, dar și a altor boli, probleme care trebuie investigate și tratate.

Cum se face diversificarea?

În jurul vârstei de 6 luni, trebuie să începi diversificarea alimentară, în dieta copilului. Diversificarea reprezintă procesul prin care se introduc, treptat, alimente de consistență moale, semi-solidă și solidă, în alimentația copilului. Practic, aceasta reprezintă trecerea de la alăptare la alimentarea propriu-zisă. Întreabă medicul care sunt semnele care arată că este timpul diversificării, care sunt pașii și regulile acesteia, ce este permis să introduci în alimentație și ce nu.