Pizza este una dintre cele mai cunoscute mâncăruri de pe mapamond. Aproape că nu există țară unde să nu întâlnim acest preparat cu origini italienești, într-o gamă variată de ingrediente. După cum știm cu toții, cele mai multe tipuri de pizza conțin una sau mai multe tipuri de carne, însă acest lucru nu trebuie să-i descurajeze pe cei care urmează o dietă vegetariană. Există și rețete de pizza care nu conțin niciun fel de proteină animală, iar acestea se găsesc la Presto Pizza Delivery sau pot fi pregătite chiar și acasă. Iată câteva rețete de pizza vegetariană, deosebit de gustoase și apetisante, pe care credem că le vor aprecia și cei care adoră preparatele cu carne.

Pizza vegetariană de post

În cazul persoanelor care nu consumă carne, dar mănâncă produse din lapte, pizza poate fi făcută și cu diverse tipuri de brânzeturi, legume și fructe. Dacă ne referim la cei care stau la distanță de orice proteină animală sau țin post, atunci este ideală o rețetă de pizza simplă, fără prea multe ingrediente. Pentru varianta de post se utilizează sos de roșii, ardei gras, dovlecei, roșii, vinete, ciuperci, porumb, ceapă și măsline.

Aluatul de pizza, pregătit în mod tradițional din apă, făină, sare și drojdie sau achiziționat din comerț, se întinde sub formă de foaie și se unge cu sosul de roșii, iar apoi se asezonează cu celelalte ingrediente tocate mărunt. Pizza se pune la cuptor, după care se servește cu sosurile preferate.

Pizza cu legume coapte

Aroma minunată a legumelor proaspăt coapte este perfectă pentru a însoți un blat de pizza. Pentru un astfel de preparat ai nevoie de dovlecei, vinete, ardei grași, ceapă, porumb, ciuperci, măsline negre și verzi, roșii pasate, brânză tofu și oregano. Bineînțeles, rețeta poate fi personalizată în funcție de legumele preferate.

Pentru început se coc legumele – dovleceii, ardeii, vinetele, ceapa și ciupercile, în tavă, pe grill sau pe grătar. Blatul de pizza se întinde cu sucitorul, iar peste ele se întind roșiile pasate, după care se presară oregano și brânza tofu mărunțită. Se pun legumele coapte și tăiate în felii sau bucăți mai mici, se adaugă măslinele și boabele de porumb din conservă, iar apoi pizza este gata pentru a fi introdusă la cuptor.

Pizza cu broccoli și ciuperci

Vegetarienii care preferă broccoli se pot bucura de savoarea acestuia chiar și când vine vorba de pizza. Pe lângă blatul necesar pentru acest preparat, ai nevoie și de câteva buchețele de broccoli, ciuperci, boabe de porumb, ardei gras, măsline fără sâmburi, busuioc și suc de roșii. Înainte de a fi folosit pentru pizza, broccoli se fierbe pentru 1-2 minute în apă clocotită. Se întinde aluatul și se pune deasupra sos de roșii, apoi se adaugă toate celelalte ingrediente tăiate în funcție de preferințe. La final, se presară busuioc uscat ori se pot adăuga chiar și frunze de busuioc proaspăt.

Pizza cu humus și legume

În cazul în care urmezi o alimentație vegetariană, un sos pe care îl poți folosi în locul celui de roșii este humusul. Acesta se adaugă într-un strat subțire peste blat, iar peste ele se pun felii de vinete, bucăți de roșii uscate, rondele de ceapă, măsline și fulgi de chili. Rezultatul este unul spectaculos, pe măsura toppingului folosit.

Pizza cu verdețuri

Persoanele care apreciază verdețurile pot pregătit o pizza vegetariană folosind câteva linguri de pastă de roșii, brânză tofu sau cașcaval de post, frunze de spanac, rucola, măsline verzi, zucchini, cimbru proaspăt, gogonele cherry și puțin ulei de măsline. Aluatul de pizza se unge cu sosul de roșii, apoi se așează brânza rasă, dovlecelul feliat subțire, măslinele verzi, gogonelele tăiate pe jumătate, cimbrul și câteva frunze de spanac. Se dă pizza la cuptor pentru 15-20 de minute. Când este gata, se scoate din cuptor, se presară pe deasupra restul frunzelor de spanac și rucola, după care se stropește pizza cu ulei de măsline.

Există foarte multe toppinguri pentru pizza de post, căci totul ține de imaginația fiecărei persoane în parte. Combinațiile de fructe, legume și frunze verzi sunt printre preferatele vegetarienilor, dar există și variante simple, care includ doar sos de roșii, busuioc și brânză de post.