Dacă te confrunți cu mătreața, atunci printre cele mai neplăcute simptome se numără mâncărimea de la nivelul scalpului, cojile de culoare albă care cad pe umeri și pe haine și porțiunile foarte uleioase de la rădăcina firelor de păr. Printre cauzele apariției acestor simptome nedorite se numără dermatita seboerică, pielea foarte uscată, sensibilitatea la anumite produse cosmetice sau o infecție fungică la nivelul scalpului. Iată câteva sfaturi utile dacă vrei să scapi definitiv de mătreață.

1. Folosește un șampon antimătreață

Șampoanele obișnuite sunt formulate adesea pe bază de sulfați foarte puternici, pentru a curăța în profunzime scalpul și firele de păr. Acești sulfați usucă în exces scalpul și pielea se poate descuama, dând naștere la cojile de culoare albă care cad apoi pe haine. Scalpul deshidratat este predispus la mătreață și infecții fungice. De aceea, este bine să alegi un șampon antimătreață, formulat special pentru astfel de afecțiuni dermatologice. În general, șampoanele antimătreață conțin ingrediente active, chimice sau naturale, care mențin hidratarea optimă a scalpului și vindecă infecția fungică de la nivelul foliculilor.

2. Încearcă uleiul de arbore de ceai

În aromaterapie, uleiul de arbore de ceai este recomandat pentru tratarea afecțiunilor dermatologice, de la acnee la psoriazis. Datorită proprietăților sale puternic antimicrobiene și antiinflamatorii, uleiul de arbore de ceai este eficient împotriva simptomelor mătreții, în special cele cauzate de o infecție fungică de la nivelul scalpului. Nu folosi uleiul de arbore de ceai direct pe piele. Toarnă câteva picături în șamponul tău obișnuit sau fă o mască dintr-un amestec de ulei generic (de măsline, de susan sau de sâmburi de struguri) și câteva picături din uleiul de arbore de ceai.

3. Aplică o mască din ulei de cocos

Uleiul de cocos are multiple beneficii pentru piele și păr. Este hidratant și calmant și combate cu succes mătreața și simptomele ei. În plus, studiile au arătat că uleiul de cocos este eficient împotriva eczemelor și a dermatitei atopice, două cauze frecvente ale mătreții. Prepară o mască hidratantă cu ulei de cocos și aplic-o cel puțin 30 de minute pe scalp și firele de păr. Clătește apoi cu apă din abundență și spală scalpul cu un șampon blând, fără sulfați.

4. Clătește părul cu oțet din cidru de mere

Oțetul din cidru de mere este un remediu eficient împotriva mătreții datorită acidității sale care stimulează exfolierea scalpului și echilibrează PH-ul pielii. Este eficient în lupta cu infecțiile fungice care provoacă mătreața. Adaugă o lingură de oțet din cidru de mere la șamponul pe care-l folosești în mod uzual sau realizează o clătire cu oțet. După ce ai spălat părul, limpezește-l cu o soluție în care ai pus o parte oțet și patru părți apă.

5. Folosește aspirina

Acidul salicilic este un component care se găsește în aspirină și care are proprietăți antiinflamatoare. Acidul salicilic este adesea folosit în șampoanele antimătreață, pentru că ajută la exfolierea scalpului și îndepărtează excesul de sebum. Poți pisa două tablete de aspirină, iar pulberea obținută se adaugă în șamponul obișnuit cu care te speli.

6. Clătește-te cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu se găsește în orice cămară și are multe întrebuințări, de la afânarea prăjiturilor până la remedierea arsurilor gastrice. Poți adăuga pe această listă și tratamentul mătreții. Bicarbonatul de sodiu exfoliază blând scalpul și îndepărtează celulele moarte și cojile. În plus, are proprietăți antifungice și antimicrobiene astfel că ajută la eliminarea infecțiilor care stau la baza apariției mătreții. Aplică bicarbonat de sodiu direct la rădăcina firului de păr, după ce l-ai udat și masează bine. Lasă-l să acționeze aproximativ 2-3 minute apoi clătește și urmează-ți ritualul de spălare obișnuit.

Mătreața, cu simptomele ei neplăcute, apare din cauze diferite, fie dermatologice fie infecțioase. Cel mai bun mod de-a scăpa de aceste neplăceri este să folosești un șampon antimătreață și să clătești părul cu soluții din oțet din cidru de mere sau bicarbonat de sodiu.