Recunosc că pe multe dintre acestea le-am descoperit când am început să mă informez despre ce e bine să mănânc în sarcină și apoi despre ce sa-i ofer copilului nostru. Căutările au fost cu atât mai intense când am renunțat să mai consum carne. Am descoperit în toată această căutare de informații documentate că este cu atât mai important de unde ne procurăm hrana. Astfel am început să merg mai des la piață și mult mai rar la supermarket și am gasit un magazin naturist aproape de casă. Dacă am povestit în trecut de ce este bine să cumpărăm produse bio-organice, eu voi încerca să vă ofer câteva idei despre locurile de unde putem procura anumite produse.

Fructe și legume

Știm că este bine să consumăm legume și fructe de sezon. Asta pentru că în afara sezonului nu găsim decât fructe de import care petrec zile întregi pe vase, în tiruri etc și care au fost culese înainte de a fi coapte și probabil că au fost tratate pentru a rezista atât la transport, cât și pentru a arăta bine o vreme pe rafturile magazinelor sau tarabelor, după caz. Fructele și legumele în sezon au o savoare aparte, sunt mult mai sănătoase și mai ieftine.
Este bine să consumăm cât mai multe fructe și legume autohtone. Se spune că suntem legați de locul în care ne-am născut și în care trăim și că organismul nostru “recunoaște” și acceptă mai ușor alimentele autohtone. Ideea aceasta nu mai pare atât de stranie dacă ne gândim la cum diversificăm alimentația celor mici, prin introducerea alimentelor rând pe rând, ca să putem urmări reacția organismului celui mic și pentru a nu-i bulversa sistemul digestiv.
Așadar, găsim legumele și fructele mai ales în piață sau la țară (pentru cei mai norocoși) și le alegem pe cele mai parfumate, în culori vii, neregulate și de mărimi diferite, semn că sunt proaspete și mai puțin afectate de substanțe menite a le forța creșterea și coacerea.

Cereale, semințe și nuci

Căutăm cerealele (sau fulgii) integrale, învelișul fiind cel mai bogat în substanțe nutritive. Evităm cerealele “preparate”, îmbogățite cu zahăr, fructe sau alte amestecuri. Cel mai bine este să le preparăm noi acasă din fulgi de cereale integrale, cu fructe și semințe uscate sau proaspete, cu miere naturală, cu alte cuvinte cu ingrediente de noi controlate.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: gamene/ Flickr.com.